Релігійна громада села Птича подала позов до Європейського суду через порушення своїх прав

Релігійна громада УПЦ села Птича на Рівненщині подала скаргу до Європейського суду з прав людини на дії української влади у зв’язку з незаконним арештом свого храму.

Громада має підтверджене право власності на будівлю храму і виграла всі національні судові процеси, проте використання храму було фактично заблоковано державною владою, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на правозахисників.

Скарга була подана за підтримки НУО «Громадський правозахист».

Юристи обґрунтували позов невиконанням з боку держави Україна обов’язка захищати права людини на своїй території.

Правозахисники підкреслюють, що громада УПЦ виграла всі судові процеси, ініційовані її опонентами, тому державна система перевела суперечку в кримінальне провадження, позбавивши віруючих можливості користуватися храмом шляхом його арешту.

З боку віруючих неодноразово направлялися в суди різних інстанцій заяви про зняття арешту з будівлі храму, але суди відмовляли в задоволенні таких заяв, за винятком єдиного рішення від 2 квітня 2018 року, коли незаконний і політично мотивований арешт з будівлі був знятий.

Однак в той же день на будівлю храму було скоєно напад, і вона була захоплена озброєними людьми, при цьому поліція не вжила заходів для захисту власника, не звільнила храм і не затримала злочинців.

Замість захисту прав потерпілої сторони 3 квітня 2018 року будинок храму було знову заарештовано визначенням Рівненського міського суду, після чого неодноразові заяви громади про зняття арешту залишилися без задоволення.

Віруючі вважають, що держава порушила статті 8, 9, 11, 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, допустивши необґрунтоване втручання в справи релігійної організації, фактично позбавивши її права власності і можливості ефективного захисту. Крім звернення до ЄСПЛ, від імені НУО «Громадський правозахист» у даній справі направлені заяви на адресу Ради з прав людини ООН і спеціального доповідача ООН з питань свободи релігії та переконань.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 973

Залишити відповідь