Предстоятель звершив читання Покаянного канону у трьох монастирях столиці (відео)

У перші дні Великого посту Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій прочитав усі чотири частини Покаянного канону за богослужінням у різних монастирях столиці. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував відеоогляд з Києво-Печерської Лаври, Покровського та Флорівського монастирів. 

Згідно з церковним статутом, Великий канон преподобного Андрія Критського читається під час повечір’я з понеділка по четвер першої седмиці Великого посту. Хоча зусиль до його створення доклали декілька християнських письменників, назву канон отримав від автора початкового тексту. Великим канон названий не лише за незвичайну об’ємність (близько 250 тропарів), але й за поетичну досконалість, богословську висоту і зворушливість зображених почуттів.

11 березня, у понеділок першої седмиці Великого посту Предстоятель очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону  у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Разом з Його Блаженством молився архієпископ Бучанський Пантелеімон, а також братія обителі, студенти Київських духовних шкіл, численні парафіяни та паломники Києво-Печерської обителі. Завершивши читання канону Архіпастир дав настанови щодо важливості посту та молитви для спасіння та необхідності покаяння.

У другий день Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій продовжив читання Великого покаянного канону у Свято-Покровському жіночому монастирі м. Києва. Після Великого канону Предстоятель звернувся до вірян зі словом проповіді. Архіпастир наголосив, що у час посту «Свята Церква закликає вірних особливо ретельно потрудитися над тим, щоб очистити свою людську природу від усякої скверни плоті і духу, щоб покаятися у своїх гріхах, щоб виправити своє життя, і щоб бути гідними зустрічі славного свята – пасхи Христової, Христового Воскресіння».

Третю частину Великого канону прп. Андрія Критського Блаженніший Владика прочитав 13 березня за вечірнім богослужінням у Свято-Вознесенськтому Флорівському монастирі столиці. Зі своїм Архіпастирем за великим повечір‘ям молилася настоятелька обителі ігуменя Євлампія з сестрами та парафіяни монастиря.

Предстоятель завершив читання канону у четвер першої седмиці Великого посту у Києво-Печерській Лаврі. Після співу останнього ірмосу канону хорами під керівництвом архім. Романа (Подлубняка) та архім. Геронтія (Борисевича) Блаженніший Владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир пояснив вірним, яким повинен бути піст та для яких цілей він потрібен.

Текст Великого канону був написаний преподобним Андрієм незадовго до смерті і виражав його власні покаянні думки. В одних тропарях канону звучить прямий заклик до покаяння – іноді як звернення до власної душі, іноді від особи Самого Бога. Інші тропарі наводять приклади зі Святого Письма про гріх та покаяння. Великий канон містить найважливіші біблійні образи, як правило, відповідно до хронології; більшість з них присвячені Старому Завіту. Оригінал канону грецькою за своїм образним змістом і метрикою є одним з найяскравіших візантійських церковних поетичних текстів. Церква невипадково постановила розпочинати Великий піст саме цим каноном: його життєві слова і багатство біблійних прикладів налаштовують вірних на покаяння, зміну життя – а це і є основним завданням посту. 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 686

Залишити відповідь