Підсумки Священного Синоду від 3 квітня 2019 року (+відео)

3 квітня 2019 року на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, під час якого були розглянуті поточні питання, що регулюють різні сторони церковного життя. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Розглянувши ситуацію, що склалася в церковному житті України та у світовому Православ’ї після антиканонічного надання Константинопольським Патріархатом Томосу про автокефалію новоствореній «Православній Церкві України», Священний Синод ухвалив рішення оприлюднити Заяву щодо ситуації в українському і світовому Православ’ї. Ця Заява найближчим часом буде опублікована на офіційному сайті УПЦ. Також прийняте рішення направити Звернення до Предстоятелів Помісних Православних Церков.

Висловивши глибоке занепокоєння у зв’язку із захопленням храмів Української Православної Церкви, що є грубим порушенням законодавства України, Священний Синод наголосив на необхідності підтримки та надання допомоги громадам Української Православної Церкви, храми яких були захоплені. Зважаючи на це, для надання допомоги утворена тимчасова комісія, яку очолив вікарій Київської Митрополії Преосвященний єпископ Васильківський Миколай.

Рішенням Священного Синоду в с. Осій Іршавського району Закарпатської області Свято-Пантелеімонівський чоловічий монастир Мукачівської єпархії реорганізований на жіночий монастир. Відповідно до цього рішення, затверджена кандидатура настоятельки цієї обителі.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод затвердив нових настоятельок двох жіночих монастирів: святої праведної Анни Чернівецько-Буковинської єпархії та Свято-Миколаївського у Мукачівській єпархії.

При Київській духовній академії відкрито Центр вивчення спадщини новомучеників і сповідників ХХ століття.

Священний Синод встановив день пам’яті новомучеників Ізюмських у суботу седмиці третьої після Пасхи, а також вніс до Церковного календаря Української Православної Церкви святкування Собору святих Київської духовної академії та день пам’яті святителя Рафаїла, єпископа Бруклінського.

У лику святих прославлені такі подвижники віри:

  • священномученик ієрей Іоанн (Могилевський) як місцевошанований святий Кам’янської єпархії;
  • блаженна сповідниця Іуліта (Педан) — як місцевошанована свята Олександрійської єпархії;

Як місцевошановані святі Київської єпархії з внесенням до Собору святих Київської духовної академії прославлені:

  • святитель Сильвестр (Малеванський), єпископ Канівський;
  • святитель сповідник Василій (Богдашевський), архієпископ Канівський;
  • священномученик протоієрей Олександр (Глаголєв).

Під час засідання було ухвалено низку кадрових рішень.

  • Преосвященний єпископ Антоній (Боровик) звільнений з посади вікарія Хустської єпархії та почислений за штат;
  • єпископом Угольським, вікарієм Хустської єпархії обрано клірика Хустської єпархії архімандрита Симеона (Голубку);
  • єпископом Волноваським, вікарієм Донецької єпархії обрано клірика Донецької єпархії архімандрита Амвросія (Скобіолу);
  • єпископом Згурівським, вікарієм Бориспільської єпархії обрано клірика Київської єпархії, проректора Київської духовної академії і семінарії з виховної роботи архімандрита Амвросія (Вайнагія).

Для присутності в наступних засіданнях Священного Синоду викликані такі Преосвященні: митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, архієпископ Роменський і Буринський Іосиф та архієпископ Джанкойський і Роздольненський Аліпій.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 10680

Залишити відповідь