Вітальне слово Предстоятеля УПЦ організаторам та учасникам Другого всеукраїнського форуму сім’ї


ОРГАНІЗАТОРАМ ТА УЧАСНИКАМ
ДРУГОГО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ СІМ’Ї

Ваше Преосвященство!
Всечесні отці, високоповажні народні депутати,
дорогі брати та сестри!

 

У час світової глобалізації, в умовах якої живе кожен житель України, духовно-моральний стан країн світу, в тому числі європейських, не вселяє оптимізму стосовно утвердження в свідомості людей суспільної значимості інституту сім’ї. Тому ми маємо радіти можливості піднімати сьогодні важливі питання, що стосуються сім’ї, адже перспективи утвердження цього суспільного інституту починаються сьогодні та залежать від нашої активної позиції.

В минулому році Перший Всеукраїнський форум сім’ї об’єднав різні за світоглядом верстви суспільства. Таке єднання навколо теми сім’ї говорить про те, що проблема збереження родинних цінностей є актуальною і такою, що потребує вирішення. Учасники зібрання зійшлися на думці, що майбутнє нашої держави цілком і повністю залежить від духовно-морального стану українських родин. Другий Всеукраїнський форум сім’ї – це той острів надії, де українські сім’ї мають віднайти нові можливості утвердження сімейних цінностей.

Протягом багатьох років Українська Православна Церква стоїть на захисті інтересів сім’ї. Всебічно проводиться активна робота в усіх єпархіях, налагоджується співпраця з державними і громадськими організаціями, благодійними фондами та меценатами.

Сьогодні можна почути обурення тим, що Церква виступає цензором життя суспільства. Пройшли часи войовничого атеїзму, в період якого наш народ терпеливо і з неабиякими зусиллями намагався подолати духовну кризу. Церква, протягом багатьох століть не втрачає свого авторитету саме тому, що є носієм непорушних духовних і моральних цінностей, якими ділиться з суспільством усіх епох.

Методи боротьби з релігією привели до зміщення правильних моральних орієнтирів. Це й виховання в суспільстві споживацького способу життя та вседозволеності, пропаганда гріха, питання гендерної ідентифікації особистості, висміювання традиційних сімейних цінностей,  прийняття положень ювенальної юстиції, котрі унеможливлюють виховання дитини в традиціях сім’ї та інше.

Гріх – це не те, на що ображається Господь чи Церква. Гріх – це руйнація особистості. Якщо йти шляхом потурання гріху, то це призведе до загибелі цієї особистості, або суспільства в цілому. Ось чому Церква не може стояти осторонь тих проблем, які мають місце в житті людей.

Умови сьогодення вимагають подивитися на проблему сім’ї глобально. Для цього потрібна збалансована і чітко задекларована державна політика, яка б увібрала у себе весь накопичений досвід і бачення шляхів виходу з ситуації, що склалася.

Бажаю учасникам цьогорічного форуму знайти правильні аргументи для українського народу і державних діячів, щоб резолюції та законопроекти, які приймаються владою, не залишалися лише записами на папері, а в найближчому часі змогли бути реалізованими в житті нашого суспільства.

Сподіваюся, що даний форум стане поштовхом для політиків прийняти законодавчі ініціативи, котрі стосуються сім’ї, з урахуванням голосу Церкви і людей, які в нашій державі підтримують традиційну форму шлюбу. Пам’ятаймо, що кожен з нас несе відповідальність не лише за себе, а й за свою родину, в якій виховувався, а значить – за майбутнє держави в якій живе.

 

Прикликаю на всіх Боже благословення!

 

+ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Просмотров: 11

Залишити відповідь