КИЇВ. В неділю Торжества Православ’я Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

9 березня Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Його Високопреосвященству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископи Макарівський Іларій, Ірпінський Климент, Васильківський Миколай, а також насельники монастиря у священному сані.

В першу неділю Великого посту Церква традиційно святкує Торжество Православ’я. За богослужінням був відправлений традиційний молебний чин Торжества Православ’я. Він включає в себе читання «Символа віри», виголошення «Вічної пам’яті» усім захисникам Православ’я, проголошення «Многоліття» всім Предстоятелям канонічних Православних Церков та піднесення молитвослов’я за Церкву. Зокрема, цього дня згадуються всі ті, хто зміцнював православну віру протягом багатьох століть й ті, хто сьогодні звершує своє служіння і свої подвиги заради поширення віри Христової.

Свято Торжества Православ’я символізує остаточну перемогу над іконоборчою єрессю. Встановлення його пов’язано з подіями Константинопольського собору 843 року, що був скликаний благочестивою імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії. На згадку про цю подію, важливу для христианського світу і у пам’ять про імператрицю Феодору, щорічно в першу неділю Великого посту Православна Церква урочисто відзначає відновлення іконошанування.

Просмотров: 55

Залишити відповідь