ФРАНЦІЯ. Керуючий справами УПЦ зустрівся з Комісаром Ради Європи з прав людини

28 квітня 2015 року керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрівся з Комісаром Ради Європи з прав людини паном Нільсом Мужнієксом. У зустрічі також взяли участь заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та представник РПЦ при Раді Європи ігумен Филип (Рябих).

Митрополит Антоній розповів пану Комісару про нинішній стан міжконфесійних відносин в Україні. Зокрема, владика навів факти порушень прав віруючих та громад Української Православної Церкви, що виражається в захопленнях храмів, прийнятті дискримінаційних рішень місцевих органів державної влади по відношенню до УПЦ тощо.

Керуючий справами сказав, що УПЦ відстоює рівність прав релігійних спільнот перед законом і міжконфесійного миру, і не лише захищає власні права, але й докладає зусиль, щоб не порушувалися права й інших релігійних общин в Україні. Зокрема, владика привів факти допомоги Українською Православною Церквою іншим українським конфесіям, права яких порушувалися в зоні збройного конфлікту на Донбасі. Так, коли в місті Антрацит 8 вересня 2014 року озброєні люди захопили будівлю церкви християн-баптистів і заявили, що тут буде «православний центр», то УПЦ офіційно відмежувалася від такої акції і заявила, що не лише не схвалює, але й ніколи не прийме відібраних у інших конфесій храмів. Аналогічна відмова була й на подібну пропозицію у Луганську, де митрополиту Луганському і Алчевському Митрофану пропонувалися у власність приміщення кафедрального собору та єпархіального управління УПЦ КП. Також восени 2014 року в м. Горлівка, Донецької області, озброєні люди перервали молитву і розігнали віруючих церкви Адвентистів сьомого дня, а їх пастора – Литвиненка Сергія Григоровича вивезли в невідомому напрямку. В цій ситуації представникам УПЦ вдалося вияснити що пастор живий, йому нічого не загрожує і незабаром його звільнили. Таким чином, УПЦ намагається посильно допомагати і іншим конфесіям в їх проблемних ситуаціях чи, принаймні, не ускладнювати їх.

Пан Н. Мужнієкс подякував митрополиту Антонію за викладену позицію та надані факти. Пан Комісар сказав, що з великою цікавістю ознайомився з інформацією про порушення прав віруючих, яку він раніше отримав від голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополита Луганського і Алчевського Митрофана. Пан Н. Мужнієкс висловив побажання, щоб Українська Православна Церква і надалі інформувала Комісара з прав людини при Раді Європи про факти порушення релігійної свободи.

На завершення зустрічі митрополит Антоній передав Комісару з прав людини друковані матеріали, де приведені факти порушення прав віруючих, в перекладі англійською мовою.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Просмотров: 481