На Тернопільщині відбулася восьмитисячна Хресна хода з Почаївською іконою Богородиці (фото, відео)

Так розпочалися урочистості до дня святкування головної святині західного краю України.

Сьогодні, 2 серпня 2016 року, відбулася восьмитисячна Хресна хода з чудотворною іконою Божої Матері «Почаївська» із урочища Вірля села Савчиці Тернопільської області до Свято-Успенської Почаївської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Урочистості до дня святкування головної святині західного краю України Почаївської ікони Богородиці закінчаться 5 серпня, в день пам’яті чудотворного образа, Божественною літургією у святій Почаївській Лаврі.

За словами намісника обителі митрополита Почаївського Володимира, це свято збирає в Лаврі велику кількість віруючих з усіх куточків України та закордону.

«Бували роки, коли ми опускали ікону для поклоніння о 8-й годині вечора, а піднімали аж о 6-й ранку. У ювілейний 2009 рік паломництво до святині тривало більше 13 годин», — розповів він.

2 серпня вже традиційно біля пам’ятного хреста на місці колишнього маєтку поміщиці Анни Гойської, яка свого часу передала чудотворний образ братії монастиря, митрополит Володимир відслужив молебень.

По закінченні молитви, у своєму слові владика-намісник розповів про історію свята.

kr_hod_vr_01_«В 1559 році митрополит Неофіт, проїжджаючи по Волині, зупинився для відпочинку у помісті Анни Гойської. Саме на цьому місці де ми з вами тепер знаходимося розташовувався її замок. За теплий прийом  та гостинність митрополит подарував господині ікону, яка з часом отримала назву Почаївська. Багато чудес звершилося у домі Анни Гойської. Ми знаємо, що коли прозрів її  сліпонароджений брат Філип, вона вирішує передати святиню на вічне зберігання почаївським монахам. В 1597 році братія при численному зібранні народу урочисто перенесли  ікону з цього місця  на Почаївську Гору. В знак цієї події ми з вами і зібрались тепер, і збираємося традиційно кожен рік для того щоб повернутися в ті давні часи, і в той же час своїм молитовним ходом подякувати Богу за Його милість, яку Він посилає нам через Чудотворний Образ, через Свою Пречисту Матір», — сказав Високопреосвященніший владика.

Архіпастир зазначив, що головна мета хресного ходу полягає перш за все у молитві. «Сила хресного ходу не в тому, аби зібрати велику кількість людей та змусити їх фізично трудитись, а, насамперед, у духовному підгрунтті ходи – невпинній молитві, зверненні та проханні кожної набожної душі  до Милосердного Господа, щоби Всетворець простив наші гріхи, зцілив душі, почув страждання та щирі прохання, віруючих  людей», — підкреслив він.

kr_hod_vr_01

Паломники подолали цього дня 15 кілометрів. За повідомленням прес-служби Лаври, з урочища вийшло п’ять тисяч вірян, а в Почаївську обитель прийшло вісім тисяч хрестоходців.

Варто зауважити, що віряни пройшли тим історичним шляхом, яким у 1597 році ченці Почаївської гори перенесли чудотворну ікону від маєтку Анни Гойської до святої обителі.

kr_hod_vr_37

Хресний хід супроводжували козаки на конях із Подільського куреня (м. Славута, Хмельницька область) та місцеві вершники.

kr_hod_vr_25

На вході в обитель віруючих зустрічала братія монастиря, які окропили паломників святою водою та запропонували їм трапезу.

kr_hod_vr_54

Вчора, 1 серпня, в Почаївську Лавру вже прибули віряни із міста Івано-Франківськ. 300 паломників вирушили в путь 27 липня від Преображенського храму міста і приурочили свій молитовний подвиг «любові, миру та єднанню». Благословив їх єпископ Івано-Франківський та Коломийський Тихон. Хрестоходці з Івано-Франківщини традицію поклонятися Почаївським святим розпочали ще 19 років тому.

1 серпня на свято до Почаєва вийшили віряни Рівненщини. Близько 200 священиків та мирян вирушили на традиційну прощу до Почаївської Лаври від Катеринівського храму м. Здолбунів. Прибути в обитель здолбунівчани планують 3 серпня.

Почаївський образ Божої Матері вшановують православні усього світу. Як розповів намісник обителі митрополит Володимир, дуже часто Лавра приймає священнослужителів та вірян із Сербії, Словакії та інших країн.

Так, 3 серпня в Лаврі очікують понад 1500 хрестоходців Міжнародного хресного ходу, який розпочався у Польщі. З цієї країни вийшло біля 30-ти православних вірян, потім до них приєдналися віруючі з Білорусії, а далі українці з Володимир-Волинської та Волинської єпархій УПЦ.

3 серпня до Почаєва на світанку вирушать і паломники з Тернополя. Як розповів секретар єпархії протоієрей Стефан Балан, цій традиції — йти молитовною ходою на свято — вже більше 10-ти років.

«Хресна хода — це великий труд і подвиг. Проте в момент, коли приходиш в Лавру на всенічне бдіння 4 серпня, коли чуєш почаївські дзвони, коли на вході зустрічають монахи, які окропляють всіх святою водою – відчуваєш особливе духовне піднесення, котре неможливо передати словами. Цю радість, цю благодать Божу, котрою наділяє Божа Матір скромний наш труд, можна тільки відчути після тієї благословенної втоми», — зазначив отець Стефан.

Фото прес-служби Свято-Успенської Почаївської Лаври

Просмотров: 2553

1 коментар

  1. Слава Богу!

    Святой Максим Исповедник говорил: “Я и Бог – это уже большиство, причем подавляющее” и в одиночку отстаивал истину.

Залишити відповідь