Предстоятель УПЦ звершив Літургію у Києво-Печерській Лаврі (відео)

21 серпня 2016 року, у Неділю 9-ту після П’ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, єпископ Ірпінський Климент, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель виголосив перед чисельною паствою проповідь.

"Ходіння по водах" І. Айвазовський
“Ходіння по водах” І. Айвазовський

Цього дня за недільною Літургією читалося зачало з Євангелія від Матфея про диво ходіння Спасителя по водам і спасіння утопаючого апостола Петра. Після насищення п’ятьох тисяч чоловік, апостоли по велінню Христа відправилися човном у землю Геннісаретську. Вночі, коли човен був на середні Галілейского моря, вони побачили Господа, «що Він іде по морю» (Мф. 14:26). Учнів Іісуса охопив страх, оскільки їм здалося, що вони бачать привида. Але Христос заспокоїв апостолів, заговоривши до них. «Петро сказав Йому у відповідь: Господи, якщо це Ти, звели мені прийти до Тебе по воді» (Мф. 14:28). Коли ж Спаситель промовив: «Іди», апостол «пішов по воді, щоб підійти до Іісуса» (Мф. 14:29), але злякався шторму і почав утопати. Він закричав: «Господи, спаси мене!» і зараз же Іісус простяг Петрові руку зі словами «Маловірний! Чого ти засумнівався?». Коли ж вони увійшли до човна, вітер стих, в апостоли вклонилися Спасителеві, говорячи: «Воістину Ти Син Божий» (Мф. 14:33).

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після одпуста Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав віруючих з недільним днем і благословив усіх.

Напередодні ввечері Його Блаженство очолив всенічне бдіння у цьому ж соборі.

Нагадаємо, 19 серпня, у свято Преображення Господнього, Предстоятель звершив урочисте богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Відання свята – у наступну п’ятницю, 26 серпня.

Просмотров: 1326

Залишити відповідь