Андрій Юраш не визнає компетенції членів ВРЦіРО щодо релігійних питань

Директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш взяв участь у прес-конференції в Укрінформі, яку організували автори законопроекту №4128 “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (щодо зміни підлеглості релігійних громад) в його підтримку. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Під час свого виступу Андрій Юраш поставив під сумнів компетенцію членів Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, висловивши обурення тим фактом, що існує альтернативне експертне середовище, яке не підтримує законопроект №4128.

“Це персоналії, яких раніше ніколи не помічали і не знали у цій сфері. Це штучна реальність, штучне заперечення, штучні аргументи, штучні репрезентанти, яких ніхто у сфері наукового експертування ніхто раніше не бачив”, – зазначив Юраш.

Варто зазначити, що головним противником даного проекту закону стали конфесії та релігійні організації, які входять до ВРЦіРО,  а Українська Православна Церква лише одна з них. Так, категорично проти даного законопроекту висловилися римо-католики, представники ісламської спільноти, іудеї, лютерани.

Своє занепокоєння та негативне ставлення до законопроекту №4128 висловили представники Всесвітньої Ради Церков, члени Секретаріату ВРЦіРО, науково-експертне управління Верховної Ради, Інститут релігійної свободи, юристи Міжнародного інституту захисту прав людини країн Східної Європи, українські релігієзнавці.

Всі зауваження експертного релігійного середовища пан Юраш відкидає та називає їх штучними та не вартими уваги, в той час як саме з низькою якістю законопроектної роботи  пов’язана основна критика релігійної спільноти щодо ініціативи, яку лобіює чиновник.

«З огляду на вимоги юридичної техніки, законопроект повинен бути загальновизначеним, однозначним, чітким та виключати різне розуміння думки законодавця. Але як ми бачимо у суспільстві і фахівців законопроект №4128 викликає різнополярні погляди та двозначне розуміння його норм, що свідчить про низьку якість законопроектної роботи», — зазначає голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Брутально звучать слова працівника Мінкульту, який намагається своїм авторитетом заперечити компетенцію релігійних організацій в питаннях забезпечення свободи совісті.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко під час однієї з зустрічей з представниками ВРЦіРО наголосив що для України незмінною залишається повага до свободи совісті та релігійних почуттів українських громадян. Глава Держави відзначив: «Я кардинально не допускаю, щоб держава втручалася – і я цього не допущу – у міжцерковні взаємини. Це справа віруючих та церков».

19 жовтня 2016 року Віктор Єленський, Олександр Саган намагалися переконати громадськість в тому, що в Україні не існує права на зміну підлеглості релігійними організаціями, тож є нагальна потреба в їхній релігійній ініціативі, яка направлена на узаконення рейдерських захоплень чужої власності.

Фото ukrinform.ua

Просмотров: 1023

Залишити відповідь