У свято Стрітення Господнього Предстоятель звершив Літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі Чернівців

По завершенні Божественної літургії Блаженніший владика здійснив освячення свічок.

15 лютого 2017 року, у свято Стрітення Господа нашого Іісуса Христа, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі Чернівців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, єпископ Банченський Лонгин та духовенство собору.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до чисельної буковинської пастви зі словом проповіді.

Стрітення Господнє, 15 ст. Новгород

Стрітення Господнє є одним з дванадцяти головних свят Православної Церкви. У цей день згадується євангельська подія принесення Богонемовляти Іісуса Христа в Єрусалимський храм, де, за законом Мойсеєвим, усяка дитина чоловічої статі мала бути присвячена Господу (Лк. 2:23). У храмі Спасителя взяв на руки праведний і побожний Симеон та, благословивши Богонемовля, сказав пророцтво про Нього: «Ось, лежить Цей на падіння і на вставання багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання» (Лк. 2:34).

По завершенні Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив освячення свічок, після чого привітав духовенство та вірян зі святом і благословив усіх.

Стрітення – свято Господське, тобто присвячене Іісусу Христу. Але в перші століття християнства в цей день вшановували Богоматір. Стрітення близьке до свят на честь Божої Матері і по складу богослужіння. У тропарі свята, у прокімнах на утрені і Літургії та інших піснеспівах звернення до Богородиці займають центральне місце. Це вплинуло на колір облачень священнослужителів на святковій службі. Вони можуть бути і білими – як в Господні свята, і блакитними – як в Богородичні.

Напередодні ввечері Предстоятель Української Православної Церкви очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 2622

Залишити відповідь