«Харківський Архієрейський Собор — це потужний прояв соборності нашої Церкви» – з ювілейного Послання Священного Синоду

27 травня 2017 року, у 25-ту річницю Харківського Архієрейського Собору, Священний Синод УПЦ звернувся до пастви з ювілейним Посланням, у якому підкреслив своєчасність і важливість події в історії українського Православ’я. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Харківський Архієрейський Собор 1992 р. — це потужний прояв соборності нашої Церкви. Він став відповіддю на ті виклики, які постали перед Православ’ям в незалежній Українській державі», – підкреслили члени Священного Синоду УПЦ.

Вони зауважили, що намагання зосередити в своїх руках церковну владу, а згодом – порушення канонічних норм і вчинення розколу митрополитом Філаретом (Денисенком) спричинило супротив у церковному середовищі. «Український єпископат рішуче виступив проти цієї небезпеки, проявивши у важку переломну годину справжню пастирську турботу про майбутнє Святої Церкви», – наголосили ієрархи.

Результатом стало проведення ієрархами Архієрейського Собору у Харкові, в якому взяли учать 17 з 20 правлячих єпископів Української Православної Церкви. «Двоє єпископів із тих, хто не зміг прибути на Собор з поважних причин, повідомили про свою повну підтримку соборних рішень».

Блаженніший Митрополит Володимир (+2014)

Учасники Харківського Архієрейського Собору змістили митрополита Філарета з посади Предстоятеля та заборонили його у священнослужінні. Тоді ж новим Предстоятелем Української Православної Церкви був обраний митрополит Володимир (Сабодан).

На Соборі «Преосвященні архіпастирі рішуче засвідчили єдність народу Божого зі Світовим Православ’ям, захистили принцип соборності Церкви та заклали непорушний фундамент для звершення нею своєї спасительної місії на теренах України». Діяння Харківського Архієрейського Собору, обрання Блаженнішого Володимира Митрополитом Київським і всієї України, визнали Предстоятелі усіх Помісних Православних Церков.

Двадцять два роки служіння Блаженнішого Митрополита Володимира стали справжнім розквітом Православ’я в Україні, відзначили учасники ювілейного Синоду в Посланні. «За час його Предстоятельського служіння кількість парафій Української Православної Церкви збільшилася з 5,5 тисяч до майже 12 тисяч, кількість монастирів зросла з 32 до 228, кількість духовних шкіл — з 4 до 17».

Окрім того Його Блаженство став одним з духовних лідерів українського народу. «Його любов до Батьківщини викликала щиру повагу як простого народу, так і високопосадовців. Визнанням заслуг Митрополита Київського Володимира перед українським народом стало присвоєння йому у 2011 р. звання Героя України», – зазначено у Посланні Священного Синоду.

Просмотров: 1954

Залишити відповідь