В Коломиї прямо в приміщенні суду був побитий священик Благовіщенського храму (відео)

Івано-Франківська єпархія УПЦ направила офіційне звернення з приводу застосування погроз та фізичного насилля щодо православних вірян у приміщенні Коломийського суду.

29 червня 2017 року в Коломийському міськрайонному суді відбувся розгляд справи щодо бездіяльності поліції та протиправних дій учасників рейдерського захоплення храму Української Православної Церкви на Свято Трійці. Судом було винесено ухвалу, згідно якої скаргу громади Благовіщенського храму задовольнили. Проте, під час судового розгляду представники УГКЦ,  організацій «Правий сектор» та «Чорна сотня» вели себе агресивно та застосували фізичну силу по відношенню до парафіян церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Івано-Франківської єпархії.

Як зазначають у єпархії, у державній установі та в присутності представників поліції на адресу парафіян Благовіщенського храму постійно лунали образи та погрози фізичної розправи. Зокрема, коли присутні на засіданні православні віряни знімали на відео погрози та спроби тиску з боку греко-католицьких священиків та їх прибічників, до двох парафіян  було застосовано фізичну силу, на що начальник поліції Остап Білейчук абсолютно не зреагував.

Під час судового засідання православні віряни не раз просили представників поліції, що перебували під приміщенням суду, втрутитись в ситуацію, на що начальник поліції відповідав відмовою, аргументуючи тим, що це можливо тільки на прохання судді.

Проте, найбільше обурення викликає те, що після судового засідання у приміщенні суду був побитий священик Благовіщенського храму прот. Віталій Дімнич.

«Івано-Франківська єпархія УПЦ на чолі з Преосвященнішим єпископом Тихоном вкотре надзвичайно вражена, неприпустимою поведінкою священнослужителів Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та їх прибічників, а також представників поліції та ЗМІ у залі суду. Змушені констатувати, що вкотре права вірян УПЦ порушені. Під керівництвом священиків УГКЦ відбувалось відкрите цькування коломиян православного віросповідання за конфесійною ознакою», — йдеться у зверненні.

Вкотре основоположні права людини, які закріплені в Конституції та законах України, дотримання яких гарантоване міжнародними зобов’язаннями України, були порушені. Дії священнослужителів УГКЦ, як і раніше, є спрямованими на розпалювання міжконфесійної ворожнечі та ненависті, на приниження честі та гідності, а також образу почуттів православної громади міста. Поліція вкотре засвідчила свою неспроможність забезпечувати законність та правопорядок у Коломиї.

У єпархії повідомляють, що «усі без виключення незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, священнослужителів  Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та їх прибічників будуть оскаржуватися у встановленому законом порядку. Не зважаючи на будь-які їхні дії, тиск, погрози парафіяни Благовіщенського храму не мають наміру відрікатися від своєї віри та продовжуватимуть стояти за православне віросповідання і свій храм».

Проблеми релігійної нетерпимості в Коломиї зокрема та Україні в цілому через представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях будуть постійно доводитись до відома європейському та міжнародному співтовариству.

Просмотров: 1427

1 коментар

Залишити відповідь