Митрополит Кітруський Георгій: Ми тут, щоб продемонструвати солідарність з канонічною Церквою в Україні (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує інтерв’ю з архієреєм Еладської Православної Церкви митрополитом Кітруським, Катерининським і Платамонським Георгієм, який прибув в Україну напередодні святкувань Дня пам’яті преподобного Антонія, засновника чернецтва на Русі.

— У травні невизнаний у православному світі «Київський патріархат» прийняв рішення формування мережі парафій даної релігійної організації на території ряду Православних Церков світу. Чи стикається Еладська Церква з подібною діяльністю з боку т.зв. «УПЦ КП»?

— Ми знаємо, що деякі представники так званого «Київського Патріархату» бувають в Греції, особливо вони намагаються проникнути на Святу гору Афон й інші святі місця Греції. Але оскільки вони не мають права здійснювати богослужіння, їх перебування в Греції в основному непомітне. Про їх перебування ми дізнаємося практично тільки з інтернету.

У дусі співробітництва між нашими православними Церквами ми будемо слідувати загальній єдиній політиці у даному напрямку.

— Український Парламент звернувся до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській Православній Церкві. Фактично це означає підштовхування Фанару до визнання т.зв. «УПЦ Київського патріархату». Наскільки реальним виглядає цей сценарій?

— Очевидно парламент України, звертаючись до Вселенського патріарха, переслідував якісь свої власні цілі. Однак є таке правило – коли політики втручаються у церковні питання, позитивних результатів від цього втручання ніколи не буває. Дане питання – суто церковне і воно має вирішуватися Помісними Церквами без участі політиків. Ми впевнені, що Вселенський Патріарх дуже обережно, як він це завжди робить, поставиться до цього звернення.

Ми в Еладській Церкві, як і всі інші Помісні Церкви визнаємо єдиною канонічною Церквою в Україні тільки Українську Православну Церкву. Ми молимося і сподіваємося на те, що розкол в Україні буде викорінений і в вашій країні буде єдина Православна Церква.

— Як Ви ставитесь до намагань української влади створити Єдину Помісну Православну Церкву в Україні?

— Я вже говорив, що потрібно тільки молитися за єдність православної церкви – так будемо єдині. Одна з причин нашого перебування тут – це те, що ми хочемо своєю присутністю продемонструвати нашу солідарність і єдність з канонічною Церквою в Україні.

— В Україні дуже часто під ті чи інші знакові державні події організовують спільні молитовні заходи представників різних конфесій. УПЦ часто критикують за відмову брати участь в подібних екуменічних ініціативах. Наскільки обґрунтованими виглядають такі звинувачення?

— Є загальне правило – спільні молитви з іносливними суперечать канонам Православної церкви. Тим паче, коли розкольницькі релігійні групи створюються заради досягнення якихось політичних цілей.

— Українська Православна Церква неодноразово заявляла про те, що відновлення діалогу з «Київським патріархатом» можливо в разі припинення порушення прав віруючих УПЦ, а також повернення Їй відібраних за останні роки храмів. Наскільки, на Вашу думку, така позиція є правомірною?

— Так, це правильна позиція, храми Церкви повинні бути повернуті. Оскільки вони були відібрані насильно, то діалог в такій ситуації неможливий.

— Не так давно головний капелан радикальної організації «Правий сектор», греко-католицький священик Михайло Забанджала заявив, що в Україні повинна бути одна Помісна Христова Церква «на базі українських традиційних Церков (УПЦ КП, УАПЦ і УГКЦ), з центром в Києві і в єдності з Римським Апостольським престолом і всіма Православними Церквами-сестрами». Як би Ви прокоментували цю заяву?

— Безумовно, таке в Православній Церкві неможливо. Уніати, як інославна конфесія, не можуть брати участі в діалозі між православними церквами. Єдиний шлях до єдності Православної Церкви – це повернення всіх розкольницьких груп в лоно Православної Церкви. А участь в цьому процесі уніатів можлива лише в тому випадку, якщо вони перейдуть у Православ’я.

Просмотров: 697

Залишити відповідь