Намагання УГКЦ виправдати захоплення храму в Коломиї не витримують найменшої критики

Клірик Української Православної Церкви, прес-секретар Волинської єпархії протоієрей Олег Точинський прокоментував спроби деяких представників УГКЦ «не вибачатись, а виправдати рейдерські дії своїх священників» у Коломиї. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Священик здійснив аналіз двох текстів щодо ситуації навколо Благовіщенського храму УПЦ в Коломиї. Перший фрагмент він взяв із видання «Обозрєватель», якому голова комісії УГКЦ з міжконфесійного та міжрелігійного діалогу протоієрей Ігор Шабан прокоментував ситуацію навколо захоплення православного храму на Івано-Франківщині.

«За словами отця Ігоря, греко-католики не захоплювали Благовіщенський храм. Вони просто по черзі з православними поблизу нього молилися, а потім зненацька побачили, що він відчинений. От вони туди й зашли, що, як відзначає, представник УГКЦ, віряни УПЦ почали вбачати як захоплення церкви, — пише у себе на сторінці в Фейсбук 26 жовтня 2017 року отець Олег. — Іншими словами, протоієрей намагається виправдати неправомірні дії духовенства УГКЦ в Коломиї тим, що нібито все не так зрозуміли, злочинного проникнення в храм не було, він був відчинений і все відбулося само собою».

Другий фрагмент волинський священик взяв зі статті видання «Дзеркало Коломиї», журналісти якого були на місці подій.

«Далі даю цитату, яка повністю розбиває «версію» о. Ігоря Шабана: «Прихожани церкви Московського патріархату рішення поліції оскаржили в Івано-Франківському суді й 4-го жовтня справу частково виграли. Рішення суду обурило громадськість міста. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому капелани самовільно відчинили двері й увійшли досередини». Написано м’яко, оскільки зрізання замків подали як просто «самовільно увійшли». Однак головне не це. Головне те, що хтось говорить неправду. Або отець Ігор, або журналісти видання, яке, я повторюю, були безпосередньо на місці подій», — розмірковує священик.

На його переконання, «коли замість засудження злочину, йде спроба його виправдати, та ще й з використанням неправдивої інформації, то це проблемну ситуацію заганяє в ще більший кут. І ставить її винуватців у вкрай незручне з боку християнських цінностей та моралі становище».

Нагадаємо, заяву голови комісії УГКЦ з міжконфесійного та міжрелігійного діалогу протоієрея Ігоря Шабана для «Обозрєвателя» прокоментував голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Просмотров: 366

Залишити відповідь