Предстоятель молитовно вшанував пам’ять первоверховних апостолів Петра і Павла у Києво-Печерській Лаврі (оновлено)

12 липня 2018 року, у день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон, архієпископ Боярський Феодосій, єпископ Діонісій (Константинов), єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан, єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Хотинський Веніамін, єпископ Білогородський Сильвестр, а також братія та гості Лаври у священному сані.

Після читання Святого Євангелія до парафіян і численних паломників зі словом проповіді звернувся митрополит Павел.

Відзначаючи це свято, Свята Церква оспівує образ грішників, що виправляються: в апостолі Петрі — того, хто відрікся від Господа, та розкаявся, в апостолі Павлі — того, хто противився проповіді Господній, але згодом сам увірував.

Петро — один із перших учнів Христа. До того, як Господь покликав його за Собою, святий апостол був простим рибалкою. Він залишив свій дім та сім’ю і пішов за Христом. За його твердість Іісус нарік йому ім’я Петро, що означає «камінь».

Апостол Павел до навернення у християнство був іудеєм і жорстоко переслідував Церкву Божу та спустошував Її. Та коли розкаявся, почав провадити праведне життя, проповідувати й творити дива.

Обидва апостоли постраждали за віру Христову в один день у 67 році в Римі за часів правління імператора Нерона. Павел, як римський громадянин, був «усічений мечем» (тобто обезголовлений), Петро — розіп’ятий. Оскільки він вважав, що негідний бути розіп’ятим на хресті як Спаситель, його, за власним проханням, розіп’яли головою донизу.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням Блаженніший владика звершив священицьку хіротонію над дияконом Іоанном Кременком, кліриком Іванківського благочиння.

Після завершення Літургії були проспівані тропар, кондак та величання свята. Після чого Предстоятель УПЦ привітав паству з великим святом на честь святих апостолів Петра і Павла, а також сказав слова вітання на адресу митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла, який цього дня відзначає день тезоіменитства.

Пастирі повинні нести у світ світло Євангельських істин, зазначив Блаженніший владика. «У сучасному світі важко знайти людину, яка б не знала, хто такий Христос, — сказав Митрополит Онуфрій. — Але сьогодні завдання пастиря полягає у тому, щоб переконати людину і допомогти їй не тільки визнавати Христа, а й покоритися Христу».

Напередодні ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у цьому ж соборі.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2315

Залишити відповідь