Представники Помісних Церков розповіли про свої враження від участі у Великому Хресному Ході УПЦ (оновлено)

У Києво-Печерській Лаврі відбувся брифінг керуючого справами УПЦ та представників Помісних Православних Церков.

27 липня 2018 року, після завершення Хресного Ходу з нагоди 1030-річного ювілею Хрещення Русі, в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбувся брифінг для ЗМІ, під час якого керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній оприлюднив подробиці про Молитовну ходу та назвав кількість учасників, згідно офіційних підрахунків. Також свої коментарі надали представники Помісних Православних Церков. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Дуже важливо для кожної православної людини, яка сьогодні приїхала на урочистості, є те, що вона соборно молилася з Предстоятелем і представниками Помісних Православних Церков — це була вселенська православна молитва, — сказав митрополит Антоній. — Особливо всі молилися за свою Батьківщину, за свій народ».

А також підносили свої молитви українці про закінчення війни в країні, зазначив владика. «Після молебню відбувся Хресний хід, у якому, за нашими підрахунками, взяли участь 250 тисяч чоловік, — продовжив він. — Це більше, ніж минулого року, візуально це було відчутно, тому що, хоча вулиці Києва й широкі, та не могли всіх вмістити. Всі відчували соборну сердечну молитву!».

Хресний хід — це не політична акція, підкреслив керуючий справами. «Це богослужіння, коли люди пліч-о-пліч моляться, щоб Господь почув наші молитовні прохання. У всіх свої потреби, але для нас, українців, головна молитва, щоб закінчилася війна».

Митрополит Іринупольський Димитрій (Александрійський Патріархат) у своєму слові до православних українців передав благословення Александрійського Патріарха та подякував за те, що «вперше я приїхав в Україну і відчуваю, що я вдома».

«Ми прославляємо Пресвятого Бога, тому що дякуючи Його любові до нас і дякуючи запрошенню Блаженнішого Митрополита Онуфрія, ми знаходимося тут, у країні святих, у благословенній країні, — сказав владика, — що ми разом із вами святкуємо, що маємо можливість передати вам благословення Патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора ІІ, а також — молитися разом із вами, молитися за єдність всієї Церкви, за Українську Православну Церкву, а також — за майбутнє цього народу».

Єпископ Арсинойський Нектарій (Кіпрська Православна Церква) передав також вітання  від Предстоятеля Кіпрської Церкви Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, духовенству і всьому народу Української Держави. «Насправді вразила чисельність людей, які взяли участь у цій Хресній ході, — сказав Преосвященніший владика. — Також особлива наша радість полягає в тому, що на цих урочистостях присутні представники майже всіх Помісних Православних Церков. Таким чином ми свідчимо нашу підтримку Його Блаженству Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, всій Українській Православній Церкві, ми свідчимо про єдність між нами усіма».

Митрополит Ельбасанський Антоній, Албанська Православна Церква передав вітання від Предстоятеля своєї Церкви. «Це для мене радість, і радість для Церкви, яку я представляю — Албанська Православна Церква. Я привіз вітання та побажання від Його Блаженства Митрополита Албанської Анастасія. 10 років тому я був тут, разом з ним на цій землі, заради події такого ж змісту. І ми вдячні за запрошення і раді, що ця подія відбувається і показує єдність між нами, і ми за це щиро вдячні. Це важливо для нас, для Албанії — країни, у якій 23 роки тому все було заборонено, християнство було недозволеною релігією. І для нас радісно бачити так багато кліриків, єпископів, священиків, які можуть молитися разом. Ми бажаємо всього найкращого для України, для єдності православних християн тут, в Україні, й також блага народу України».

Ієрарх Грузинської Православної Церкви, митрополит Зугдідський і Цаїшський Герасим передав вітання Святійшого і Блаженнішого Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілії II і привітав українців з ювілеєм 1030-річчям Хрещення Русі.

«Ми відчуваємо Божу благодать! Тут зібралися представники Помісних Православних Церков і все це — торжество Православ’я! Наше серце відчуває, що ми з’єднані навколо Господа нашого Іісуса, — зазначив митрополит Герасим. — …Наша молитва до Господа Бога, в першу чергу, — про мир в Україні, про мир в Українській Церкві. І ми віримо, що Господь почує нашу молитву і благословить вас на многая і благая лєта».

Представники Румунської Церкви. Божественна літургія 28 липня

Керівник українським вікаріатством в Румунії протоієрей Іоанн Піцур, Румунська Православна Церква зазначив, що був щасливим молитися з рідним народом України. «Ми, українці на території Румунії, організовані в вікаріатство, яке налічує 31 прихід, 3 монастиря, маємо нові парафії в головних містах , головних центрах Румунії. І навіть в Бухаресті для українців в минулому році з благословення Патріарха Данила відкрилася українська парафія. Благодать Господа нашого Іісуса Христа обдарувала мене, недостойного, щоб я сьогодні мав щасливу участь ділитися думками і молитвою з нашим рідним народом України, українцями, і щоб наша Українська Православна Церква процвітала — як тут, в Україні, так і за межами України. Даруй духовенству, Блаженнішому Онуфрію багато здоров’я, сили, щоб він міг піклуватися про долю Української Церкви, українського народу, про спасіння всіх нас на славу Богу в Христовій Церкві».

Протоієрей Данило Андріюк, Православна Церква в Америці передав вітання від Його Блаженства, Блаженнішого Тихона, Предстоятеля Православної Церкви в Америці, а також, від усього Священного Синоду Православної Церкви в Америці. «Для нас перебування тут, в Києві, є символічною ознакою підтримки з нашого боку Церкви і, зокрема, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України. У нашій Церкві, в Православній Церкві в Америці, за кожною Літургією ми молимося про Церкву в Україні. І багато наших віруючих і кліриків, і мирян, тим чи іншим чином пов’язані з віруючими в Україні. Ми щиро переживаємо за майбутнє Церкви в Україні».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Використано фото facebook.com

Просмотров: 4529

Залишити відповідь