Все, що потрібно знати про гарантії безпеки «після Томосу»: Мінкульт уже створює комісії для опису майна УПЦ

Чиновники Міністерства культури України вирішили оцінити майно Української Православної Церкви. У світлі останніх церковних подій та активної підтримки державою процесу надання так званого Томосу дії Мінкульту породжують занепокоєння відносно того, що ця ініціатива може бути першою ланкою в ланцюзі інших щодо захоплення власності релігійних громад УПЦ на користь розкольників.

Очільник «УПЦ КП» неодноразово публічно заявляв про те, що претендує на головні святині православного народу — Києво-Печерську та Почаївську Лаври. Завдяки останній інформації з регіонів стало відомо, що чиновники вирішили «переписати та оцінити» майно канонічної Церкви. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ отримав копію листа про те, що Міністерством культури створені комісії для оцінки майна низки релігійних громад Української Православної Церкви на Сумщині.

Стає очевидним, що попри запевнення керівництва Української держави про недопущення тиску на віруючих канонічної Православної Церкви, Мінкульт рясно створює приводи засумніватися в правдивості цих обіцянок політиків.

«20 вересня ми отримали лист, в якому говорилося, що створено комісію для опису майна нашого храму», — розповідає благочинний Спасо-Преображенського храму в с. Глухів протоієрей Олексій Радіонов.

За інформацією священика, такі ж повідомлення від Національного заповідника «Глухів», згідно з директивою Мінкульту, були розіслані й іншим релігійним громадам Української Православної Церкви в м. Глухів.

«Я показав цей лист парафіянам – всі були обурені. Люди запропонували — а давайте і ми створимо комісію й підемо переписувати історико-матеріальні цінності заповідника…».

Отець Олексій пояснює, що храм і право власності на нього було передано віруючим УПЦ ще в 1991 році.

«Тут були тільки стіни, дірявий дах, навіть підлоги не було, а тепер вони збираються створити комісію, щоб прийти переписати все, що у нас є. Це абсурдно – яка комісія, що ви хочете переписати – власність нашої громади?», — обурюється священик.

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов наголошує, що чиновники Мінкульту не мають права обліковувати та переписувати чуже майно.

«Останнім часом в Мінкультури грішать хибним трактуванням права власності. Наскільки мені відомо, ані Мінкультури, ані Заповідник не передавав релігійним громадам жодної історико-культурної цінності у користування або зберігання. Тому їх вимоги є незаконними», — зазначив священик.

Не зрозуміло також, про які «історико-культурні цінності» йде мова. «Слід звернути увагу, що в чинному законодавстві взагалі відсутнє таке визначення речей», — зазначає юрист.

«Томос ще не дали, а майно в храмах вже описують. Як Ви думаєте, що буде після Томосу?», — ставить під сумнів завіряння про безпеку віруючих УПЦ після утворення єдиної помісної церкви голова юридичного відділу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 6392

Залишити відповідь