У Києві відбувся форум лікарів і священиків, присвячений збереженню життя ненароджених дітей

Близько 60 медиків, священиків, психологів і волонтерів із різних куточків України та з-за кордону зібрала в Києві конференція «Спаси і збережи — за порятунок життя ненароджених дітей», яка пройшла 20 жовтня 2018 року на території Свято-Покровського Голосіївського монастиря. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на foma.in.ua.

Учасники форуму, організованого всеукраїнським громадським рухом «Спаси і збережи», обмінялись один з одним досвідом у справі збереження життя найменших громадян країни.

На початку заходу засновник руху «Спаси і збережи», настоятель столичного Свято-Макаріївського храму протоієрей Владислав Софійчук розповів про головні здобутки організації за минулі роки.

«Наш рух було створено в 2003 році. …У 2006-му за нашою ініціативою Блаженніший Митрополит Володимир (+2014, Сабодан) звернувся до Кабінету Міністрів України, і при МОЗ була створена профільна група з представників різних конфесій і лікарів, яка виробила концепцію протидії абортам в Україні. Ця робота принесла свої плоди, зокрема змінила ставлення до цієї проблеми у багатьох лікарів. У 2012-му була написана ікона Божої Матері “Скорботна про немовлят, в утробі убієнних”, в тому ж році почався піший покаянний Хресний хід разом з іконою від с.Білокуракине на Луганщині до Чопа і потім від Чорнобиля до ПБК (над Україною був “написаний” покаянний хрест). Завершився Хід у грудні 2013 року», — розповів священик.

Основний напрямок діяльності руху сьогодні, окрім проведення форумів і розміщення соціальної реклами, — відкриття кабінетів доабортного консультування при столичних пологових будинках і поліклініках. «Згідно із законодавством України, лікарі зобов’язані інформувати жінку, яка прийшла за направленням на аборт, про ймовірні наслідки цього вчинку, і, по можливості, відрадити її від аборту. Насправді такі консультації не проводяться або проводяться чисто формально, оскільки для цього потрібні 1-1, 5 години. У лікаря поліклініки немає стільки часу (крім того, виконання цієї норми ніяк не контролюється). Допомогти йому і покликаний наш кабінет», — розповів координатор руху Олександр Єрух.

На сьогодні вже рік у Києві діють два таких кабінети — при пологовому будинку № 5 і в поліклініці на вул. Гарматна. Планується відкриття ще 15-ти кабінетів.

Як зазначила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Світлана Аксьонова, наразі у середньому 10 українок залишає після себе 15 дітей. Враховуючи показники смертності, для простого відтворення населення потрібно, щоб 10 жінок народжували 22 дитини. У цілому, за її словами, українські демографічні тенденції відповідають загальноєвропейським.

Після учасники форуму обговорили, які існують перепони на шляху популяризації збереження дитини при т. зв. «небажаної вагітності» та способи їх подолання.

На думку фахівців, статистичні дані про зменшення абортів в Україні применшуються, в тому числі, за рахунок приватних клінік, які не звітують державі, і медикаментозних абортів. До речі, мало хто розуміє, що прийом таблетки (медикаментозний аборт) — таке саме вбивство, як і інші види абортів, і що більшість видів контрацепції має абортивний характер, оскільки не заважають злиття чоловічої та жіночої клітин (а саме з цього моменту, за вченням Церкви, починається людське життя).

«Навіть не всі віруючі люди і, крім того, священики, правильно розуміють, хто така людина в утробі матері, як до неї ставитись і як зберегти її життя», — зазначив лікар за освітою, заступник голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів протоієрей Геннадій Батенко. На його думку, причина поширеності в Україні абортів — втрата суспільством ще в радянський час страху Божого і, відповідно, моральних установок, які визначали поведінку членів християнського соціуму. 

Отець Геннадій також поділився нагодою зі священицької практики про сім’ю, де мала народитися дитина з серйозними патологіями. На УЗД були виявлені вади розвитку плода, і лікарі запропонували зробити аборт. За порадою священика, мати виносила дитину і народила. Хлопчика хрестили, він прожив сім днів. Жінка завагітніла знову, цього разу — як дар за її подвиг — народилася абсолютно здорова дитина. «Це за те, що вона не пішла і не вбила першу дитину, не дала її душі залишитися нехрещеною, а тобто не народженою для вічності», — сказав отець Геннадій.

Він закликав зберігати життя дітям, у яких виявлені патології. У разі штучних пологів треба охрестити дитину відразу після появи на світ (заздалегідь запросивши священика або охрестивши мирянським чином).

Кандидат медичних наук, психотерапевт Олег Миронов уже 15 років досліджує наслідки абортів. Крім безплідності і раку грудей, серед можливих наслідків він також назвав проблеми з гендерною ідентичністю у дитини, якій дадуть народитися після абортованого брата або сестри.

Лікарі-учасники дискусії висловили готовність проводити тематичні лекції священикам і семінаристам.

Після дискусії та обідньої перерви відбулися майстер-класи з доабортного консультування, проведення просвітницьких лекцій для підлітків, а також координації активістів руху за життя.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 568

Залишити відповідь