Народні депутати звернулися до МВС України з заявою про вчинення кримінального правопорушення проти священнослужителів

«Залучення єпископів УПЦ до так званого Собору, так званої “Єдиної Православної Церкви”, призведуть до ще більш зухвалого порушення прав віруючих та дестабілізації ситуації в державі»

«Вищі посадові особи держави систематично порушують права і свободи громадян та священнослужителів релігійних організацій», — впевнені народні депутати Міжфракційного депутатьского об’єднання «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій “Заборонено забороняти”», про що йдеться в їх заяві до Міністерства внутрішніх справ України від 27 листопада 2018 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема в заяві «про вчинення кримінального правопорушення (у порядку ч. 1 ст. 214 КПК України)» депутати підкреслюють, що одним із фактів стрімкого згортання демократичних процесів в Україні є «силові спроби влади провести так званий Об’єднавчий Собор Єпископів, учасниками якого мають бути представники Церкви та державні діячі, з метою встановлення державного контролю над внутрішньо церковними справами».

На переконання депутатів, така поведінка влади обумовлена тим, що вони прагнуть «залучити єпископів Української Православної Церкви до так званого Собору, так званої “Єдиної Православної Церкви”», та ці дії «призведуть до ще більш зухвалого порушення прав віруючих та дестабілізації ситуації в державі».

Народні обранці нагадали, що це не перша спроба втручання влади у справи Церкви: «керівники держави вже намагалися примусово зібрати Єпископат Української Православної Церкви в будівлі колишнього музею Леніна».

Однак, як додали депутати, в релігію в Україні втручається не лише влада, а й правоохоронні органи.

У своїй заяві народні депутати згадали про «оперативні підрозділи та агентура Служби безпеки України здійснює незаконні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи за архієреями Української Православної Церкви», більше того, «представники СБУ та голови ОДА їх уповноваженні особи вдаються до погроз — так званих «мотивуючих співбесід» з представниками Церкви» .

Окрім того, як зазначається, відбуваються силові вторгнення у приміщення Єпархіальних управлінь задля здійснення тиску на єпископів УПЦ, організовуються пікети біля будівель УПЦ, відбувається незаконний збір персональних даних з закритих баз даних державних органів влади тощо.

«Таким чином, у своїй сукупності, дії посадових осіб держави спрямовані на умисне порушення гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян та священнослужителів Української Православної Церкви залежно від їх релігійних переконань, що містить ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 161, 356, 365 КК України», — резюмується в заяві.

Нагадаємо, відповідно до вимог ч. 1, ч. 4 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

  Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2249

2 коментарі

  1. Встид і ганьба, що “українські” ієрархи УКЦ МП не хочуть своєї незалежної, помicної української церкви і раді залишатися підданими ворожої Москви, яка послідовно працює над тим, щоб знишити українську державу (а згодом і саму УПЦ МП).

  2. Потрiбно i нам всiм вiрним у Христi канонiчноi УПЦ при любих утисках, залякуваннях, вторгненнях в храми, монастирi, будiвлi священства та всi iнoшi порушення прав вiруючих складати, пiдписувати вiдповiднi акти, протоколи, звернення i направляти в органи внутрiшнiх справ, в прокуратуру, мiсцевим адмiнiстрацiям … з офiцiйни врученням через почту або безпосередньо у вiдповiднi органи.
    I Господь почуе нашi звернення i допоможе витримати такi утиски та гонiння на нас – УПЦ для спасiння единоi канонiчноi, благодатньоi православноi цекркви в Украiнi.

Залишити відповідь