Секретар Рівненської єпархії розповів про допити в СБУ

Секретар Рівненської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Олександр Єгоров для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ розповів про ситуацію навколо виклику священнослужителів єпархії на допит Службою безпеки України.

— Отче, розкажіть, будь ласка, хто і з яких причин був викликаний сьогодні на допити в СБУ?

— Прийшли повістки нашим священикам. 14 священиків було викликано на допити: 13 – нашої Рівненської єпархії і один священик Сарненсько-Поліської. На цих допитах, які відбулися сьогодні, все зводиться до двох статей: “Державна зрада” і “Розпалювання релігійної ворожнечі”. Мова йде про брошури, які були розповсюджені по храмах нашої єпархії (хоча й не тільки нашої єпархії). Ми розуміємо, що ці брошури не несуть якоїсь загрози суверенітету нашої держави. Вони дають правильну оцінку деяким речам відносно Православ’я. Але правоохоронцы взяли їх за основу й інкримінують це, як розпалювання релігійної ворожнечі.

На превеликий жаль, враховуючи ті події, які відбуваються в державі сьогодні, – і воєнний стан, і загострення емоцій відносно “об’єднавчого собору”, дата якого вже називається конкретно, надання томосу, – ми розуміємо, що відбувається шалений тиск, із метою залякати священиків, і особливо священиків активних. З нашої єпархії Службою безпеки були викликані, окрім благочинних, практично всі священики, які відповідають за збереження Православ’я або активно себе проявляють у відстоюванні наших православних храмів.

— Як проходили допити?

— Треба зазначити, що тиску ніякого не було. Всі наші священики були з адвокатами. Ставилися певні питання, на які вони відповідали. Ми не можемо говорити конкретно, про що була розмова, тому що священики ставили підпис про нерозголошення. Те, що ми знаємо сьогодні – це інкримінування двох статей: “Державна зрада” (ст. 111) – досить серйозна — і “Розпалювання релігійної ворожнечі” (ст.161). Ми розцінюємо все це, як тиск і залякування священиків із метою силою зігнати нас у так звану “єдину церкву”.

Нам відомо, що в нашій єпархії відбувається збір підписів у різних установах – лікарнях, навчальних закладах. І ми знаємо – це перевірена інформація, що згідно з вказівками голів селищних рад, активісти, не питаючи наших священиків і не заходячи навіть у храми, збирають певні підписи з вимогою, щоб наш керуючий архієрей Рівненською єпархією митрополит Варфоломій “відкинув особисті амбіції” (я повторюю це формулювання: “відкинув особисті амбіції”) і взяв участь у т.з. “об’єднавчому соборі”. Перечитуючи ті заяви, які до нас надійшли від різних організацій, ми бачимо, що текст майже однаковий. Тобто, повторюсь, це свідома форма тиску, шантажу, залякування з метою змусити священнослужителів взяти участь у так званому “об’єднавчому соборі”, підтримати томос і т.д. І одним з елементів тиску на священиків є цей виклик до СБУ.

— Який настрій у священнослужителів, які цілий день провели в приміщенні СБУ?

— Ви знаєте, у всіх священнослужителів настрій бадьорий, радісний. Нам приємно, що ми не тільки з книг про новомучеників, які постраждали у минулому столітті,  дізнаємось, як вони терпіли. Ми сьогодні трішки відчули такого тиску, це навіть ще не гоніння на Церкву. І ми радіємо, що є співучасниками єдності Православ’я – у відстоюванні православної позиції, відстоюванні позиції нашого люблячого дорогого Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, відстоюванні позиції наших єпископів, які так гарно на Архієрейському Соборі проявили єдність і показали нам приклад, як відстоювати Православ’я.

— Що Ви можете сказати з приводу пред’явлених звинувачень?

— Вони не мають під собою ніякого ґрунту. Вішаються надумані ярлики, вишукуються люди другого сорту. Нас намагаються зробити людьми другого сорту. Сьогодні кожна освічена людина розуміє, що ми є Українська Православна Церква. “Московський Патріархат”, як нас представляють певні журналісти, – це спроба тиску. Нас намагаються виставити не патріотами, говорять, що ми не любимо Україну, що нам потрібно кудись їхати. Насправді, ми нікуди не поїдемо – ми тут народилися, ми ходили до українських шкіл, ми отримали українську освіту, ми вчилися в українських семінаріях, ми є патріотами своєї держави, ми любимо свою державу, відстоюємо інтереси своєї держави, визнаємо цілісність нашої держави. І разом із тим, у нас непохитна православна позиція – ми є православні, ми стоїмо на тих щаблях Православ’я, на яких стоїть наш Предстоятель, і на щаблях тієї нашої Святої Церкви, від Якої ми отримали сан, і Якій дали присягу на вірність Богу.

Нагадаємо, що 3 грудня цього року також відбулися обшуки в кафедральних соборах, приміщеннях, храмах та будинках священиків Житомирської та Овруцької єпархій УПЦ. 

“Правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає”. Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов 3 грудня цього року так прокоментував ситуацію навколо особливої уваги правоохоронних органів та СБУ до УПЦ. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5358

Залишити відповідь