У Вінниці громаду УПЦ вигнали з храму за відмову переходити в ПЦУ

Офіційно послались на прийнятий законопроект №5309 про перейменування релігійних організацій.

Парафіяни Вінницького храму святого благовірного князя Олександра Невського змушені покинути власне приміщення. Причиною стало небажання релігійної громади йти в розкол. Про це повідомив настоятель храму УПЦ святого Олександра Невського ієрей Віктор Парандюк, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«15 років тому громада нашого храму св. Олександра Невського встановлювала цей купол над храмом, а сьогодні через відмову переходити в ПЦУ нам довелося його демонтувати», — прокоментував він розміщене на своїй сторінці у фейсбук фото.

Храм усі 15 років перебував у будівлі Вищого професійного училища Департаменту служби охорони МВС. Підставою відкриття церкви став договір з керівництвом навчального закладу про духовне окормлення та здійснення богослужінь.

«Громадою храму стали не тільки учні, а й жителі прилеглого приватного сектора Вінниці. Це більше 70 чоловік. В кінці грудня нам вказали на двері, пославшись на прийнятий Радою законопроект №5309. Юридично нам сказали – якщо ми не переходимо в ПЦУ, якщо ми залишаємося тими, ким були, значить згідно з пунктом 5 закону про перейменування Церкви з нами розривається договір і ми повинні звільнити приміщення», — розповів о. Віктор в коментарі журналісту СПЖ.

Священик розповів, що було надіслано офіційне розпорядження керівництва училища, у якому посилалися на прийнятий законопроект № 5309 про перейменування церкви, “керівний центр якої знаходиться в державі-агресора”, на ст. 5, яка допускає “обмеження доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників такої релігійної організації в частині, об’єднання Збройних сил та інших військових формувань України в місцях їх дислокації або інших обмежень, передбачених законом”.

Фото strana.ua

За словами настоятеля храму, громада на зборах не раз обговорювала ситуацію, що склалася. Люди були згідні шукати і облаштовувати нове приміщення. Про перехід в ПЦУ мови не було.

Наразі парафія св. кн. Олександра Невського шукає приміщення для тимчасового храму в приватному секторі мікрорайону Пятничани. Поки ж громада ходитиме на богослужіння в сусідній недобудований храм на честь священномученика Володимира, Митрополита Київського.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4061

Залишити відповідь