Протиправні дії щодо релігійних громад УПЦ на Волині, Франківщині та Одесі — відео (оновлено)

1 лютого 2019 року група активістів «переходу до ПЦУ» в селі Тельчі Маневицького району (Красновільська сільська рада), у присутності поліції та незважаючи на заперечення настоятеля місцевої громади УПЦ, зрізала замки з храму Трьох святителів. Про це повідомив священик отець Віталій Іванків, котрий дізнався про те, що до храму підступає якась група людей, з телефонного дзвінка жительки села.

«Я вказав правоохоронцям, які статті порушують своїми діями ці люди, що я настоятель громади, котра володіє цим храмом і заперечую зламу. Однак отримав відповідь, що можемо звертатись до суду», – розповів священнослужитель.

Зі слів отця Віталія, йому вдалося відзняти все, що відбувалось, на камеру, хоча йому в цьому заважали.

На місці правопорушення перебував родич голови місцевої сільради, заступник начальника Маневицького відділу поліції, котрий також зауважив, що правоохоронці присутні на місці, щоб не було незаконних дій. До них, вочевидь, злам замків на приміщенні не зараховується.

«Перед тим, як зламати замки, активісти ПЦУ провели голосування. За цю дію «проголосували» 47 осіб, всі присутні, наших людей з церковної громади на місці не було. А інструменти вони мали з собою», – розповів священик.

Виявляється, так теж можна…Оце я розумію – законно! Прийшли під храм. Склали протокол, в якому "слухали: про затвердження гасла про заміну замків храму". Там же, "одноголосно" проголосували, піднявши руки. Взяли інструменти і пішли різати замки. Ось так, 1 лютого, у селі Тельчі (Маневицький район), законно, в присутності правоохоронних органів, захопили Трьохсвятительський храм місцевої громади УПЦ, який попередньо, на так званих сходах села, "перевели" в ПЦУ. І нікому не завадило те, що за збереження громади УПЦ було зібрано більше 80 голосів. Законно? Правда ж?Константинополь, дивись!

Gepostet von Олег Точинський am Freitag, 1. Februar 2019

Нагадаємо, село Тельчі є одним з населених пунктів, які входять до Красновільської сільської ради. Відповідно, це вже четвертий приход УПЦ, в якому з ініціативи місцевої влади відбуваються сільські збори, котрі організатори видають за «приходські». Такі збори у Тельчах відбулись 27 січня, на них, як запевняють ініціатори переходу, проголосували 230 чоловік – включно з усіма, хто підписався за зміну юрисдикції. Священик УПЦ напередодні зібрав підписи по селу на підтримку збереження перебування в УПЦ, таких підписів було 85. Відповідно, громада УПЦ в Тельчах збережена, однак цієї неділі богослужіння довелося скасувати: прихожани шукатимуть приміщення, у котрому молитимуться, допоки справу вирішуватиме суд.

Прес-служба Івано-Франківської єпархії УПЦ повідомляє про спробу захоплення Свято-Троїцького храму смт. Богородчани за підтримкою місцевих чиновників.

Нещодавно в селищі були розвішані оголошення про так звані “парафіяльні збори громади щодо зміни конфесійної юрисдикції релігійної громади”, котрі мали відбутися у Палаці культури у неділю, 3 лютого 2019 року.

За свідченнями очевидців уночі з 31 січня на 1 лютого 2019 року невідомими особами було здійснено проникнення шляхом злому замків до культової споруди, викрадення речей з храму, а також  заміна замків на дверях храму. Внаслідок чого, більше сотні вірян не можуть потрапити до власного храму.

Наразі представники органів місцевого самоврядування говорять, що нічого не сталося, ознаків злочину у перерахованих подіях не вбачають. Представниками поліції двері храму опечатані, а настоятель громади, прот. Володимир Шувар з вірянами змушені молитися просто неба.

Біля храму також перебувають представники ПЦУ-СЦУ “архімандрит” Феогност з Манявського монастиря з особами, які не мають жодного відношення до релігійної громади храму.

Івано-Франківська єпархія УПЦ закликає до вирішення  спірних питань виключно  у правовому полі, а також  просить представників політичних, релігійних організацій та влади не вдаватись до проявів агресії та переслідування православних українців однієї з канонічних Православних Церков за  ознакою релігійного віросповідання шляхом відібрання храму!  А також пам’ятати, тим людям, що піднімають руку на Церкву слова зі Святого Письма апостола Павла: “Не обманюйтесь: Бог поругаєм не буває. Що посіє людина, те і пожне” (Гал. 6:7).

Як передавав Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, 28 вересня 2018 року відбулося силове захоплення будівлі Митрополичих палат на території храму. Близько 30 чоловік зламали двері, розбили вікна та застосували фізичну силу стосовно віруючих, в тому числі до настоятеля храму прот. Володимира Шувара.

Представники влади Саратського району роблять спроби рейдерського захоплення храму в с. Михайлівка. Таким чином, представники органів місцевого самоврядування с.Михайлівка Саратського району Одеської області за підтримки органів виконавчої влади в розріз із Законом 4128д, роблять спроби перевести релігійну громаду в юрисдикцію СКУ шляхом голосування територіальної громади.

31 січня 2019 року, з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського та Ізмаїльського, єпископ Южненський Діодор відвідав с. Михайлівку, де у співслужінні благочинного Саратського району протоієрея Миколи Костова, настоятеля місцевого Архангело-Михайлівського храму протоієрея Іоанна Братінова і духовенства Саратського благочиння звершив молебний спів про мир в Україні та припинення різнодумства. Після молебню всі парафіяни Архангело-Михайлівського храму висловили одностайне бажання залишатися в канонічній підпорядкованності Українській Православній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Потім відбулася зустріч духовенства і прихожан з місцевою владою, в тому числі, керівником Саратської райдержадміністрації Антоном Лобановим, депутатами сільської ради та представниками територіальної громади. На зустрічі були присутні представники органів правопорядку, а також національні та регіональні засоби масової інформації. Владика Діодор і співробітники юридичного відділу Одеської єпархії довели до відома присутніх, що згідно із Законом, прийнятим Верховною Радою України 17 січня 2019 року «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» право вирішувати юрисдикційну підпорядкованість належить тільки релігійній громаді. Згідно з роз’ясненнями Національної Поліції України:

 «Повноваження сільських, селищних, міських рад визначені у розділі 11 Конституції України та розділі 2 вказаного Закону, до них не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад»…

«Тому всі рішення, які приймають на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними. Таким чином, втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій є порушенням ст.ст. 11, 35, 37, 140 Конституції України, що тягне за собою відповідальність окремих посадових осіб за ст.ст.161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України.

З вищенаведеного вбачається, що всі питання, які виникають відносно релігії, у тому числі і питання щодо зміни конфесій, належать виключно до компетенції релігійних громад, учасниками яких є віряни, відповідно до Церковного  статуту релігійної організіцїї» …

Проте, представники влади заявили, що, незважаючи ні на що, будуть піднімати питання про «перехід» громади на загальному «сході села», повністю нехтуючи Законодавством України, ігноруючи офіційне застереження Національної Поліції і висловлюючи презирство до законних прав релігійної громади.

«З огляду на ситуацію, що склалася, яка готує ґрунт до вчинення правопорушення, просимо Національну Поліцію України, представників обласної влади та депутатського корпусу, взяти ситуацію під свій контроль і забезпечити можливість вирішення всіх питань, пов’язаних з життєдіяльністю релігійних громад, в рамках чинного Законодавства», — заявили в прес-службі Одеської єпархії.

Просмотров: 2170

Залишити відповідь