Предстоятель очолив Божественну літургію у день Собору новомучеників і сповідників (+відео)

10 лютого 2019 року, у Неділю 37-ту після П’ятидесятниці, день пам’яті Собору новомучеників і сповідників Церкви Руської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, архієпископ Бучанський Пантелеімон та духовенство монастиря.

Разом зі своїм Архіпастирем молились численні парафіяни та паломники Києво-Печерської обителі.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика пояснив вірним євангельську історію про зустріч Закхея-митаря з Господом. За словами Архіпастиря, ця історія готує християн до Великого посту: як Закхей, щоб побачити Христа, піднявся на дерево, так і кожен християнин, щоб стати ближчим до Бога, повинен піднятись на “дерево” посту. Предстоятель розповів про необхідність і завдання посту, а також нагадав вірним про мужність новомучеників і сповідників, життя яких є особливо важливим прикладом для сучасних християн.

Сьогодні Свята Церква молитовно прославляє новомучеників і сповідників Церкви Руської. Це ті наші брати, сестри, батьки, діди, близькі, які постраждали за ім’я Боже у важкі часи атеїстичного режиму. Тоді вони мужньо йшли на смерть, тільки щоб зберегти вірність Богу, щоб не відректися, не відійти від свого Спасителя і Творця. Це ті люди, які для нас є прикладом, як ми повинні мужньо переносити всі мінливості життя, всі спокуси, скорботи, які посилаються нам, особливо за нашу віру. Віру треба зберігати, як зіницю ока. Тому що якщо є правильна віра – є надія на порятунок. Людина може бути самим занепалим, найзапеклішим грішником, але, маючи правильну віру, вона може в один момент встати, покаятися і прийде до спасіння. Якщо немає віри правильної, то людина може захотіти покаятися, але вона не знає, як це робити, вона не бачить шляху, що веде людину до Бога. А правильна віра веде людину до Бога, до вічного життя. Вона дозволяє людині правильно зрозуміти Бога і правильно поводитися по відношенню до Бога.

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та про єдність Православної Церкви. Також була піднесена молитва за упокій душ усіх, хто постраждав за віру Христову у часи безбожного гоніння.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив ієрейську хіротонію диякона Віталія Горзова, співробітника Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Наприкінці богослужіння Предстоятель привітав вірян зі святом, побажав смирення, терпіння, любові до Бога і ближніх та благословив усіх присутніх.

Напередодні Блаженніший Владика очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 1543

Залишити відповідь