Православні українці у всіх регіонах України продовжують висловлювати підтримку своєму Предстоятелю — репортаж (+фото, відео)

Буковина, Волинь, Вінниця, Рівненщина, Закарпаття, Одещина — попри всебічний тиск, духовенство та віруючі Української Православної Церкви лишаються в лоні своєї Церкви разом зі своїм Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

У Чернівецько-Буковинській єпархії відразу в декількох храмах єпархії пройшли парафіяльні збори, на яких релігійні громади УПЦ прийняли рішення залишитися в лоні канонічної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

10 лютого 2019 року релігійні громади 10 храмів Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ проголосували за те, щоб не змінювати юрисдикцію і залишитися в лоні канонічної Церкви. Парафіяни храмів УПЦ в селах Товтри і Михальча приєдналися до молитовного стояння і цілодобовому чергуванню у своїх храмах, а релігійні громади сіл П’ядиківці і Червона Діброва заявили про тиск, який чиниться на них і готуються рейдерські захоплення. Про це повідомила прес-служба єпархії на своїй офіційній сторінці в Фейсбук.

Так, в селі Товтри Заставнівського району Чернівецької області парафіяльні збори відбулися відразу після Божественної літургії. Абсолютна більшість прихожан Свято-Успенського храму – 208 віруючих – висловили свою підтримку Українській Православній Церкві. Одночасно з цим жителі села, які не є членами релігійної громади, провели свої збори поза стінами храму. Метою зборів, учасники якого вели себе досить агресивно і викрикували образи на адресу УПЦ та її вірних, було незаконно заволодіти храмом під виглядом «переходу» в ПЦУ. В результаті парафіяни вирішили приєднатися до молитовного стояння у вірі і цілодобово чергувати біля своєї церкви, як це роблять парафіяни Свято-Успенського храму в селі Васловівці.

У селі Михальча Сторожинецького району Чернівецької області релігійна громада УПЦ також після Літургії провела парафіяльні збори в місцевому Свято-Успенському храмі. 283 людини висловилися за те, щоб храм залишився в лоні канонічної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. В цей же день в приміщенні сільради невідомі ініціювали збори територіальної громади, учасники якого вирішили незаконно заволодіти храмом, що належить громаді УПЦ. Під проводом неканонічних «священиків» близько 10 активістів вирушили до храму, вимагаючи, щоб їм віддали ключі від церкви. Однак віруючі зуміли захистити свій храм і вирішили цілодобово чергувати біля своєї церкви.

У селі Тарашани Глибоцького району члени релігійної громади після Божественної літургії в місцевому Свято-Успенському храмі одноголосно висловили підтримку своєму священику і залишилися вірними УПЦ.

У селі Тисовець Сторожинецького району парафіяни храму на честь святого Димитрія Солунського на своєму парафіяльному зібранні також висловилися за те, щоб залишитися в юрисдикції канонічної Церкви. «За» проголосували 530 чоловік.

У селі П’ядиківці Кіцманського району за особистою ініціативою скарбника храму УПЦ на честь святого Євангеліста Іоанна було організовано збори територіальної громади, на якому розглядалося питання про перехід в ПЦУ. Релігійна громада в цей час перебувала на богослужінні в храмі. На сьогоднішній день «за» збереження приходу в лоні УПЦ зібрано 94 підписів, але окремі представники територіальної громади села не полишають своїх планів заволодіти храмом. Юридичний відділ єпархії стежить за розвитком подій в селі.

У селі Червона Діброва Глибоцького району священик не проводив парафіяльні збори, проте, за інформацією Чернівецько-Буковинської єпархії, активісти провели в селі збори з приводу переводу місцевого Свято-Димитріївського храму в ПЦУ. Юридичний відділ відстежує ситуацію і з’ясовує можливу причетність посадових та інших осіб до проведення незаконних зборів.

У селі Кам’янка Глибоцького району парафіяни Свято-Спиридонівського храму після Божественної літургії одноголосно засвідчили вірність Української Православної Церкви на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

У селі Кам’яна (хутір Мальованка) Сторожинецького району 60 прихожан храму на честь святого Серафима Саровського на парафіяльних зборах, що відбулися після Божественної літургії, одноголосно підтримали свого настоятеля і залишилися вірними канонічній Церкві.

У селі Чудей Сторожинецького району після Божественної літургії в місцевому Свято-Миколаївському храмі відбулося парафіяльні збори, на яких члени релігійної громади в кількості 65 чоловік одноголосно вирішили залишитися в лоні УПЦ.

У селі Кадубівці Заставнівського району парафіяни Свято-Михайлівського храму також одноголосно вирішили зберегти вірність канонічній Церкві на чолі з Блаженнішим Онуфрієм.

У селі Спаська Сторожинецького району в храмі на честь святого великомученика Іоанна Сочавського після Божественної літургії також відбулося парафіяльне зібрання, на якому всі члени релігійної громади одноголосно проголосували за збереження храму в юрисдикції канонічної Церкви.

11 лютого відбулися збори Кіцманського благочиння Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ. Під час зустрічі мова йшла про ситуацію з релігійною свободою в Україні.

Священнослужителі благочиння одноголосно засвідчили свою вірність канонічній Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Раніше, 7 лютого, на зборах благочинних Хустської єпархії духовенство висловило підтримку керуючому архієрею єпархії Митрополиту Марку та Претстоятелю Української Православної Церкви Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію.

В Одеській єпархії 10 лютого парафіяльні збори відбулися в Свято-Троїцькому соборі м. Одеси та в Свято-Покровському кафедральному соборі м. Ізмаїла.

За результатами зборів і голосування релігійні громади всі присутні висловили одностайну підтримку Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Онуфрію і засвідчили вірність канонічному Православ’ю.

У Вінницькій єпархії православні християни продовжують засвідчувати вірність своїй Церкві.

8 лютого в селі Чернятин Жмеринського району відбулись збори релігійної громади святого первомученика Стефана. Громада заявила про невизнання рішень щодо юрисдикційної приналежності парафії, які будуть прийматись не релігійною, а територіальною громадою села. Члени громади висловили цілковиту підтримку Українській Православній Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

10 лютого, по завершенні Божественної літургії, в Хресто-Воздвиженському храмі села Гулі Барського району відбулись збори релігійної громади. Збори проходили під головуванням настоятеля храму протоієрея Георгія Холода, за присутності благочинного Барського району архімандрита Серафіма (Поворозника).

Члени громади прийняли рішення залишатись в єдності з Українською Православною Церквою на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. Безпосередньо перед початком зборів біля храму зібрались активісти з числа прихильників ПЦУ, на пропозицію зайти до храму вони відповіли відмовою, виявивши, таким чином,  небажання брати участь у вирішенні долі Хресто-Воздвиженської парафії.

10 лютого в селі Черчичі Володимир-Волинського району за участю настоятеля протоієрея Юрія Хавури та постійних прихожан відбулися збори Свято-Миколаївської релігійної громади, яка відкритим голосування абсолютною більшістю голосів (утрималися лише двоє) засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Збори відбулися у цілковитій відповідності до Закону України №4128д, де чітко визначено, що рішення про перехід в іншу юрисдикцію приймається двома третинами голосів релігійної громади.

Раніше, 6 лютого, за ініціативи місцевого активіста, в селі були проведені збори людей, що не мають відношення до реальної парафіяльної громади.  Проте, названі у пресі «парафіяльними», прийняли рішення про перехід  Свято-Миколаївської церкви до ПЦУ. На них не було ані настоятеля, ані постійних парафіян храму, а були привезені з сусідніх сіл священики і прибічники ПЦУ та кілька черчівчан, які ходять до церкви раз на рік.

І хоча дезінформація прихильниками ПЦУ була поширена, християни черчинського приходу сподіваються, що істина переможе, бо «не в силі Бог, а в правді».

Поспішило перевести парафію Рівненської єпархії УПЦ села Тесів у ПЦУ Острозьке інтернет-видання.

10 лютого в ЗМІ заявили, що перша громада на Острожчині оголосила про бажання перейти в ПЦУ. Підставою для цього стали збори у сільській школі, на яких, за версією видання, було три десятки селян.

Настоятель Свято-Миколаївської церкви села Тесів протоієрей Олександр Завірюха розповів, що ця новина є неправдивою, адже зборів релігійної громади не було, а на зборах села було зовсім мало людей для того, аби вони могли вирішувати долю парафії.

Загалом у селі Тесів прописано 460 жителів, усіх отець Олександр відвідав два тижні тому, аби пересвідчитись, чи насправді, вони готові перейти в ПЦУ. Як розповідає батюшка, двері йому не відчинили лише у п’яти будинках, решта – приймали і висловлювати підтримку УПЦ.

Наразі, юристи Рівненської єпархії УПЦ будуть готувати позов на «Район. Острог», щодо неправдивої інформації висвітленої на медіа-ресурсі.

10 лютого в селищі Томашгород Рокитнівського району Рівненської області відбулися збори, на яких обговорювалося питання переходу місцевої релігійної громади в “нову українську Церкву”. Жителі селища висловилися проти переводу місцевого храму в ПЦУ.

«Переходу в ПЦУ в селі Томашгород не буде, більшість – за УПЦ МП (…). Отже, Томашгород, як і Заболоття поруч з Вараш, де раніше також була спроба змінити церковну юрисдикцію, залишаються під УПЦ МП», – констатували у виданні «UA: Рівне».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1060

Залишити відповідь