Єпископу Макарівському Гедеону (Харону) оголошено про заборону в’їзду до України (+відео, оновлено)

Сьогодні, 13 лютого 2019 року, в аеропорту Борисполя затримали єпископа Макарівського Гедеона (Харона), вікарія Київської митрополії, намісника Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці монастиря УПЦ. Владика на своїй особистій сторінці в фейсбук зробив заяву з цього приводу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Я єпископ Гедеон, вікарій Київської Митрополії Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України перебуваю в аеропорту Бориспіль на паспортному контролі, де мене не пустили, мотивуючи тим, що громадянство скасовано, недійсне, — пояснив єпископ Гедеон. — Хоча 15 днів тому я вилітав, ніяких проблем не було, ніяких рішень судів не було, ані рішення Президента не було».

Його Преосвященство зазначив, що свої дії ті, хто затримав владику, мотивували тим, що його паспорт нібито був втрачений. «Але ніяких заяв я не робив, — підкреслив він, — просто такий релігійний, політичний тиск і свавілля, яке сьогодні відбувається в Україні».

Gepostet von Гедеон Харон am Mittwoch, 13. Februar 2019

Раніше секретар ієрарха розповів, що у співробітників Державної прикордонної служби України питань до намісника Десятинного монастиря не виникло. Затримання владики провели представники СБУ, які вилучили у нього закордонний паспорт і оголосила його «загубленим». Представники Служби безпеки також заявили, що єпископ Гедеон був позбавлений громадянства України і вирішується питання про його депортацію.

У коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ владика підтвердив цю інформацію і зробив припущення, що беззаконні дії проти нього пов’язані з його виступом в Конгресі США.

«Я громадянин України, мене не можна не впустити, сказали, що скасували всі документи і паспорти — без суду і слідства, всупереч усім законам України, всупереч Конституції. Мабуть після виступу в Конгресі, мабуть через це все», — сказав він.

Наразі він лишається в аеропорту, на виклик владики прибула поліція, очікується приїзд юристів.

«Будемо якось в правовому полі намагатися вирішувати це…», — прокоментував архієрей УПЦ ситуацію.

Згодом єпископ Гедеон повідомив, що адвокатів і народних депутатів, які прибули в аеропрот, не допускають.

5 лютого єпископ Макарівський Гедеон ознайомив Конгрес США з фактами дискримінації канонічної Церкви владою України. Владика Гедеон також передав Держсекретарю США Майклу Помпео і американським конгресменам офіційне звернення УПЦ, в якому Церква просить розглянути випадки порушення прав і свобод віруючих.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2722

Залишити відповідь