«Нема чим хвалитися» — “архієрей ПЦУ” жаліється, що на Буковині парафії лишаються в УПЦ (оновлено)

Коментуючи ситуацію з так званими переходами з Української Православної Церкви до «ПЦУ» «митрополит УПЦ КП» Чернівецький і Буковинський Данило повідомив журналістам molbuk.ua, що не розуміє, чому православні буковинці не переходять до їхньої структури, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Нема чим хвалитися. Мені здається, що 11 або, може, 12 церков перейшли. Але то є такі, що вони про себе яскраво ще не засвідчили. Тому невідомо, чи вони ще не повернуться до Москви», — зазначив «архієрей».

Вперто називаючи Українську Православну Церкву «Москвою», він підкреслив, що для нього той факт, що «Буковина так “приліпилася” до Москви», є «питанням відкритим».

Натомість у прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ повідомляють про ще одну парафію, яка абсолютною більшістю голосів підтвердила вірність Українській Православній Церкві та її Предстоятелю Блаженішому Митрополиту Онуфрію.

Голосування релігійної громади на честь святих Архангелів Михаїла і Гавриїла в селі Стара Жадова Старожинецького району відбулося 24 лютого 2019 року. Це одна з понад сотні, які засвідчила вірність своїй Церкві за останні дні, повідомляють у прес-службі єпархії.

Настоятель храму протоієрей Василій, який вже 24 роки служить у цій місцевості (19 років у селі Нова Жадова і 5 років у селі Стара Жадова), реагуючи на агітацію однієї з активісток «ПЦУ», схоже закрив «відкрите питання» «ієрарха УПЦ КП».

«Я готовий поступитися Вам місцем у Царстві Небесному, а самий згоден стояти при вході на колінах, але вести людей в тартар та вічну загибель не буду», — пояснив священнослужитель свою прихильність канонічній Церкві.

Стало відомо, що деякі активісти все ж таки планують провести ще одні збори — територіальної громади і спробувати перевести парафію УПЦ в «ПЦУ» насильно. Віряни дивуються такому прагненню, адже в селі є храм «Київського патріархату»,  правда, за словами очевидців, ходять на служби туди приблизно 10-15 людей.

Не виключено, що саме однодумці колишнього «архієрея УПЦ КП», а віднедавна очільника «Православної Церкви в Україні» Епіфанія, дитинство та шкільні роки якого пройшли у цьому селі, й організували наприкінці 90-х парафію “УПЦ КП”.

Нагадаємо, нещодавно у селі, де служив батько Блаженнішого Митрополита Онуфрія, релігійна громада не дозволила прихильникам «ПЦУ» влаштувати провокацію і засвідчила вірність Українській Православній Церкві та її Предстоятелю.

У свою чергу секретар Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ архімандрит Никита (Сторожук) для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ розповів про загальну ситуацію в регіоні.

За його повідомленням, в єпархії відбулося сім рейдерських захоплень храмів і тільки одна парафія добровільно перейшла в «ПЦУ». Ще у шести селах спроби насильно перевести релігійні громади в новостворену структуру не увінчалися успіхом, проте ситуація залишається напруженою.

Добровільно вирішили змінити юрисдикцію в парафії на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Шишківці, Кіцманського району. Тут 19 грудня 2018 року відбулися збори, на яких більшість парафіян разом зі священиком прийняли рішення про перехід. «Наразі у селі залишилось чотири сім`ї, які лишилися вірними УПЦ», — розповів секретар єпархії.

Рейдерські захоплення відбулися у с. Карапчів Вижницького району (настоятель перейшов в «ПЦУ», а громада, приблизно 300 осіб, лишилася вірною УПЦ); у с. Михайлівка Глибоцького району (богослужіння звершуються у приватному будинку); у с. Червона Діброва Глибоцького району (громада, приблизно 50 осіб, продовжує молитовне життя, богослужіння звершуються у капличці на сільському кладовищі); у  с. П’ядиківці Кіцманського району (приблизно 40 осіб на богослужіння ходять до сусіднього смт. Неполоківці); у с. Кальнівці Кіцманського району (громада УПЦ визначається з приміщенням для здійснення богослужінь), а також дві громади с. Боянчук та с. Горошівці Заставнівського району після захоплення спільно моляться у приватному будинку (приблизно 170 осіб).

Окрім того, повідомив архімандрит Никита, в шести парафіях віряни чітко висловилися за вірність Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, проте на них здійснюється тиск.

«Релігійні громади визначилися і проти втручання посадових осіб та активістів в їхнє молитовне життя. Статути релігійних громад зареєстровані, протоколи зборів зафіксовані. Віряни категорично проти переходу в «ПЦУ» і не згодні зраджувати Канонічну Православну Церкву», — підкреслюють в єпархії.

Тож, щоб донести свою позицію і унеможливити захоплення своїх храмів віруючі цих парафій організували молитовне стояння. Православні буковинці моляться за мир в Україні та їхньому рідному краї, за примноження любові і право вільно сповідувати Віру Православну.

Станом на 1 березня молитовне стояння триває: у с. Васловівці, Заставнівський район – 33 доби, у с. Михальча, Сторожинецький район – 19 діб, у с. Товтри, Заставнівський район – 19 діб, у с. Задубрівка, Заставнівський район – 14 діб, у с. Бережниця, Вижницький район – 12 діб, с. Бережонка, Вижницький район – 5 діб.

Просмотров: 6746

Залишити відповідь