Факти участі державних чиновників у розпаленні релігійних конфліктів

На Рівненщині, Кіровоградщині та Київщині представники місцевої влади проводять відкриту агітацію за так званий «перехід», ініціюють збори територіальних громад, на яких піднімають питання «переведення» парафій УПЦ у «ПЦУ», допомагають активістам у їхніх незаконних намірах проти УПЦ і навіть самочинно захоплюють храми і «описують», без будь-яких документів, церковне майно.

Інформаційно-просвітницький відділ публікує добірку таких фактів розпалення релігійних зіткнень, що сталися 1 і 2 березня 2019 року.

1 березня 2019 року голова Здолбунівської РДА за допомогою лома виламав двері Михайлівського храму с. Буща Здолбунівського району Рівненської області.

Як зазначили в прес-службі Рівненської єпархії, представник місцевої влади Сергій Кондрачук неодноразово втручається у церковні справи на Здолбунівщині, зокрема підтримує і допомагає прихильникам «ПЦУ» в незаконних намірах і діях проти громад УПЦ.

Того ж дня у с. Курозвани Гощанського району Рівненської області чиновники Гощанської РДА, без дозвільних документів, під виглядом інвентаризації допомогли прихильникам «ПЦУ» захопити храм УПЦ, повідомляють у Рівненській єпархії.

Активісти «ПЦУ» почали сходитися до храму УПЦ у с. Курозвани ще о 5-ій ранку.

Настоятель Свято-Покровської церкви протоієрей Володимир Коваль викликав поліцію і представників єпархії УПЦ.

Уже близько 9-ої на церковне подвір’я приїхали представники Гощанської РДА — нібито для того, щоб провести інвентаризацію в храмі. Водночас, на прохання юриста Рівненської єпархії надати відповідні документи, чиновники відповіли відмовою.

У результаті — прихильники «ПЦУ» зламали паркан навколо церкви, самочинно зайшли на територію храму і зрізали замки.

«Все це відбувалося в присутності правоохоронців, які спостерігали, але не вживали ніяких дій, щоб зупинити беззаконня», — зазначають в єпархії.

Через такі дії активістів, яких пітримали чиновники і правоохоронці, настоятелю громади УПЦ, аби уникнути зіткнень, довелося запросити парафіян на недільне богослужіння до церковного будинку, а не до храму.

2 березня у с. Нова Мощаниця Здолбунівського району на Рівненщині прихильники «ПЦУ», за участі голови Здолбунівської РДА С. Кондрачука, намагалися захопити храм УПЦ на честь Різдва Богородиці, вимагаючи у настоятеля ключі.

Про рейдерське захоплення храму у с. Нова Мощаниця повідомив на фейсбук-сторінці клірик Рівненської єпархії протоієрей Василій Начев. «Після закінчення богослужіння, дочекавшись, коли люди залишать храм, група прихильників ПЦУ увірвалася до храму та вимагає віддати церковні ключі. Беззаконня супроводжується погрозами… Голова РДА як завжди, вже в Мощаниці!!!», — написав священик.

На останньому фото — голова Здолбунівської РДА

1 березня у с. Чечеліївка Петрівського району Кіровоградської області за підтримки місцевої влади та участі освітян були ініційовані чергові збори людей, які проживають у цьому та навколишніх селах. Однак на зборах територіальної громади першочерговим питанням було церковне — зміна підлеглості православної громади УПЦ с. Чичеліївка.

Як підкреслюють у прес-службі Олександрійської єпархії, жодного представника релігійної громади села на цих зборах, що чомусь проходили на церковному подвір’ї, не було.

Поки активісти, які раніше й до церкви не ходили, вирішували долю громади УПЦ, без її згоди, порушуючи Статут УПЦ, керуючий єпархією єпископ Олександрійський Боголєп, настоятель храму протоієрей Миколай Бойко, благочинний Дмитро Городецький і духовенство благочиння молилися перед входом у Поровський храм.

Як зазначили в єпархії, викликав здивування і той факт, що в зборах громадян безпосередньо брали участь директор і члени колективу місцевої сільської школи, причому в робочий час, про що буде направлено відповідний запит в Районний відділ освіти. А крім того, нетверезі люди та якийсь не місцевий «капелан».

За словами очевидців, на зборах лунали, крім відвертих політичних гасел і закликів, банальна брехня, спрямована проти УПЦ та її духовенства і вірян.

На ці факти розпалення релігійної ворожнечі та порушення законодавства держави і Статуту Церкви єпископ Боголєп вказав під час спілкування з головою села. А також — висловив позицію Покровської парафії залишитися вірними Української Православної Церкви та зауважив, що бажання окремих громадян, які мають відмінну позицію від рішення релігійної громади, можуть бути реалізовані не через конфлікт, а через передбачені законодавством процедури — реєстрації своєї громади, будівництва своєї культової споруди і т.д.

2 березня у селі Порадівка Васильківського району Київської області близько 25 активістів «ПЦУ» штурмували місцевий Свято-Володимирський храм Української Православної Церкви, намагаючись туди проникнути, передає «Перший козацький».

Місцеві віряни повідомляють, що напередодні у селі проводився збів підписів за «ПЦУ», ініційований представниками місцевої влади.

А вже сьогодні прихильники «ПЦУ» зібралися біля храму звершити «молебень», після чого вирішили за допомогою інструментів зламати замки на дверях церкви УПЦ.

Однак після того, як один із парафіян Свято-Володимирського храму УПЦ порадив загарбникам схаменутися і попередив, що їхні наміри є кримінальним правопорушенням, активісти не стали власноруч зрізати замки, а викликали поліцію, залишаючись на подвір’ї церкви.

Віряни звертаються із проханням про молитовну підтримку.

Використано фото і відео сайту «СПЖ»

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1290

Залишити відповідь