Під крики “москалям тут не бути” викидали вірян з храму — в с. Гніздичне “Правий сектор” допоміг “ПЦУ” заволодіти храмом (+відео, оновлено)

3 березня 2019 року в селі Гніздичне Збаразького району на Тернопільщині прихильники «ПЦУ», всупереч усім домовленостям, з допомогою бійців «Правого сектору» заволоділи храмом Преображенської релігійної громади УПЦ. Керував процесом та особисто брав участь у побитті віруючих скандальний «клірик Київського патріархату», який свого часу «прославився» на Збаражчині за політичний рекет, Іван Лесик.

Рівно місяць тому після сутичок біля церкви із прихильниками «ПЦУ» та поліцією потрапив у лікарню настоятель парафії протоієрей Стефан Балан. Коментуючи для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ ситуацію, яка склалася 3 березня, священик розповів, що цього разу радикали та активісти на чолі з «кліриком УПЦ КП» почали бити вірян.

«Наших людей просто викидали з храму на вулицю», — зазначив він і пояснив, що сутичка відбулася у зв’язку з тим, що громада «ПЦУ» вчергове порушила домовленості й спровокувала конфлікт в селі.

«Місяць тому, коли представникам “ПЦУ” не вдалося заволодіти храмом, вони поставили вимогу, що для збереження миру в селі, богослужіння будуть відбуватися почергово на вулиці, а храм буде опечатано, ключі від храму знаходилися у них, — сказав отець Стефан. — А сьогодні їхня громада на чолі із псевдоотцем Іваном Лесиком втретє порушила власні ж умови, відкрила опечатаний храм та почала звершувати «богослужіння». Коли по завершенні їхньої служби до храму зайшли наші віруючі та попросили надати можливість і громаді УПЦ звершити богослужіння у храмі, то отримали різку відмову».

Ще деякий час, за повідомленням настоятеля, тривали перемовини, у цей час вхід до церкви блокували 15-20 бійців «Правого сектору».

«Склалася така ситуація, що в храмі знаходилося близько 30 членів релігійної громади УПЦ, вся громада «ПЦУ», частина «Правого сектору» та поліція.  Після криків та шарпанини, прихильники «ПЦУ» на чолі з псевдосвящеником Лесиком під викрики «москалям тут не бути» почали бити та викидати з церкви на вулицю віруючих УПЦ», — розповів прот. Стефан.

«У черговий раз відбулося грубе порушення прав людини, побиті невинні люди», — констатував настоятель релігійної громади УПЦ, яка виявилася абсолютно незахищеною в ситуації грубого порушення їхніх прав та свобод.

Нагадаємо, 13 січня 2018 року активісти провели збори села, на яких частина пристуніх проголосувала за перехід в новостворену “ПЦУ”. Релігійна ж громада вирішила лишитися в лоні Української Православної Церкви. Як повідомляв настоятель, тоді сторонам вдалося домовитися про мирне співіснування, представники “ПЦУ” обіцяли, що захоплення храму УПЦ не буде. Пізніше, 3 лютого 2019 року, прихильники т.з. ПЦУ намагалися заволодіти храмом та влаштували сутичку біля церкви, особливо від рук чоловіків кремезної статури з червоно-чорними нашивками на рукавах та власне поліції постраждав настоятель релігійної громади Української Православної Церкви протоієрей Стефан Балан. У результаті храм було опечатано.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4252

Залишити відповідь