На Волині суд визнав факти кримінальних правопорушень щодо релігійної громади с. Мизове

7 березня 2019 року рішенням Старовижівського районного суду було задоволено скаргу та зобов’язано уповноважену особу Старовижівського відділення поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінальних правопорушень відносно Свято-Різдво-Богородичної громади УПЦ с. Мизове, передбачених ст.161 ч.2 і ст.180 ч.1 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Володимир-Волинської єпархії.

Як розповів адвокат Олександр Олексійович Романік, «з 31 січня 2019 року по цей час ряд громадян, грубо порушуючи конституційні права вірян релігійної організації «Свято-Різдво Богородична громада Української Православної Церкви» с.Мизове Старовижівського району Волинської області на свободу віросповідання, вчинили умисні протиправні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності і протиправно блокують храм і перешкоджають здійснювати в ньому богослужіння».

За словами юриста, 19 лютого цього року настоятель храму звернувся в Старовижівське відділення Ратнівського відділу поліції ГУНП у Волинській області із заявою «в порядку ст. 214 Кримінально Процесуального Кодексу України про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей стосовно громадян Сарапіна Т.І., Шуха І.О., Вавриша В.Т., Матлаха В.П., Ященка М.В. та Воробей Г.С. – жителів с.Мизове, за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 161 ч.2, ст. 180 ч.1 Кримінального Кодексу України».

За кілька днів, 26 лютого, із Старовижівського відділу поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області  надійшло повідомлення про відмову у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Однак, як зазначив адвокат, настоятель храму о.Анатолій Мацелик поскаржився до Старовижівського районного суду на «незаконні дії начальника Старовижівського відділення поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області про відмову у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань».

У результаті суд зобов’язав Старовижівське відділення поліції внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінальних правопорушень, котрі Кримінальним кодексом розглядаються, як «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, …поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою», а також «незаконне перешкоджання здійсненню релігійного обряду, що зірвало або поставило під загрозу зриву релігійний обряд».

Нагадаємо, три релігійні громади Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ через суд змусили правоохоронні органи зафіксувати та розслідувати незаконні дії чиновників щодо процесу «переведення» їхніх парафій у «ПЦУ», також до поліції з заявами відкрити кримінальні справи проти очільників місцевої влади звернулися релігійні громади Тульчинської і Рівненської єпархій УПЦ.

Окрім того, релігійна громада УПЦ села Птича на Рівненщині подала скаргу до Європейського суду з прав людини на дії української влади у зв’язку з незаконним арештом свого храму.

Коментуючи участь державних службовців у цих процесах, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов зазначив: «Відповідно до Конституції України, Церква відокремлена від держави. Тож, будь-які втручання з боку чиновників у справи релігійної громади є незаконними».

Просмотров: 1500

Залишити відповідь