Грецький богослов закликав Помісні Православні Церкви не визнавати «хіротоній» «єпископату» ПЦУ

Клірик храму Святого Миколая в Патрах (Греція) протопресвітер Анастасій К. Гоцопулос у своїй статті, опублікованій на сайті «Romfea.gr», висловив занепокоєння у зв’язку з тим, що Священний Синод Константинопольської Патріархії вирішив «Філарета Денисенка і Макарія Малетича та їх послідовників… відновити в ієрархічному або священницькому званні», та звернув увагу на історію т.зв. «хіротоній» «єпископату» новоствореної «ПЦУ», аби зестерегти Помісні Православні Церкви від поспішного визнання цих «хіротоній», в результаті чого «може відбутися неминуче отруєння єпископату вселенського Православ’я». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Грецький богослов нагадав, що Вселенська Патріархія вже розглядала апеляцію Філарета Денисенка в 1992 р., однак відхилила через його «антиканонічну та зухвалу поведінку, що мала місце впродовж десятиліття». Та, за його словами, ситуація з Макарієм Малетичем, який був «рукопокладений» в «єпископа» вже у розколі, ще серйозніша для всього Православ’я, оскільки з 50 єпископів новоствореної «ПЦУ» 15 — саме з «розкольницького угруповання Макарія».

«У цей час в Синоді нової “Автокефальної” церкви України під керівництвом нового “митрополита” Епіфанія, яка отримала «Томос про автокефалію» з Константинополя, бере участь і 15 «єпископів» з УАПЦ Макарія (Малетича), рукоположення яких сходить до Івана Боднарчука і до самозванця, який ніколи не мав рукоположення, Вікентія Чекаліна. Це означає, що 30% “ієрархів” нової “Автокефальної” Церкви України не має апостольського спадкоємства», — підкреслив о.Анастасій.

Грецький священнослужитель також висловив здивування, «як необдумано і поспішно вони були удостоєні “автокефалії”, а тепер ще й вимагають визнання від інших Помісних Православних Церков, кидаючи виклик всеправославній еклезіологічній свідомості».

Відповідно протопресвітер Анастасій К. Гоцопулос піднімає наступні питання. По-перше, яку апеляцію міг подавати до Вселенської Патріархії розкольник Макарій Малетич, коли він не був позбавлений єпископскього сану, тому що не мав його зовсім. А по-друге, відколи в «канонічні повноваження Константинопольського Патріархату, такі як приймати апеляції від архієреїв та інших кліриків з усіх Автокефальних Церков» входить і зцілення відсутності апостольської спадкоємності в єпископському рукопокладанні.

Богослов також зауважив, що всі «хіротонії» в УАПЦ були здійснені аферистом та злочинцем Вікентієм Чекаліним, проти якого й нині запроваджено кримінальне впровадження в Австралії, та забороненим у служінні Іоанном Бондарчуком.

Найтрагічнішим у всій цій ситуації, на переконання клірика Свято-Миколаївського храму в Патрах, було б визнання Помісними Православними Церквами як «канонічних і благодатних таких рукоположень». «До сих пір, слава Богу, цього не сталося, але всі Помісні Православні Церкви зі страхом і трепетом знаходяться перед лицем небезпеки — визнати самозванців без апостольського спадкоємства в якості канонічних єпископів Церкви Христової, неминуче отруївши склад єпископату вселенської Православної Церкви», — впевнений священик.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3113

Залишити відповідь