Слово на вручення жезла єпископу Угольському Симеону, вікарію Хустської єпархії

Преосвященний єпископе Симеоне!

Прийми щирі вітання, бо особлива благодать Пресвятої Трійці зійшла на тебе в сьогоднішній Літургії через рукопокладення єпископів, і ти долучився до сонму архіпастирів Української Православної Церкви.  

Подякуй Богу, Який відродив тебе в архієрейській хіротонії та сповнив нових сил для достойного несення покладеного на твої плечі архіпастирського подвигу, — подвигу начальствування над народом Божим і батьківської турботи про нього. Згідно зі Святим Письмом, духовне начальствування відрізняється від мирського і вимагає відповідного досвіду від того, хто покликаний його звершувати. Що значить начальствувати? Це означає бути попереду всіх, бути першим. Що значить бути першим у Церкві зрозуміло зі слів Спасителя: «Хто хоче бути першим, хай буде з усіх останнім і всім слугою» (Мк. 9:35). Саме такий сенс начальствування згідно з Божественним Одкровенням. У Церкві немає пастиря без врученого йому стада, тому блаженний Августин звертається до своєї пастви: «Для вас я єпископ, але тільки з вами я християнин».

Відрізняється духовна турбота і від мирської, бо крім адміністративної опіки кожний архіпастир має нести відповідальність перед Самим Пастиреначальником Христом, а його турбота про паству має скріплюватися християнською жертовною любов’ю та постійним молитовним проханням до Бога. Святитель Григорій Двоєслов так описує істинних пастиреначальників: «Вони завжди готові від щирого серця і жертовної любові вибачати і прощати своїх ближніх… Вони нічого не дозволяють собі протизаконного, а протизаконні дії інших оплакують, як свої особисті гріхи. Вони щиро співчувають чужому нещастю, достаткам же ближнього радіють, ніби вони були їхнім особистим благом».

Описаний святителем Григорієм ідеал єпископа можна втілити тільки у випадку щиросердечної молитви за свою паству.  З молодого віку ти присвятив своє життя Господу і звик до молитви. Ти відповідально ніс послух настоятеля монастиря на честь преподобного Симеона Стовпника, на честь якого був пострижений в чернецтві. Преподобний Симеон є засновником особливого подвигу стовпництва, що вимагає прояву надзвичайної стриманості, рішучості протистояти дияволу та, незважаючи на повсякденні спокуси, проявляти до всіх любов, мир і довготерпіння. До прийняття чернецтва преподобний Симеон почув голос, який сказав йому: «Якщо хочеш будувати будівлю, — будуй, але трудись старанно, бо без труда ні в чому не матимеш успіхів». І преподобний все життя трудився над головною будівлею — самим собою, і мав великий успіх. Стовп, який з часом зростав все вище, показував його цілеспрямованість до Царства Небесного, а люди, які приходили до нього, завжди знаходили радість та розраду.

Тепер у сані єпископа ще більше звертайся в молитвах до небесного покровителя, бо маєш більшу паству, яка потребує твого мудрого слова та правильного дієвого особистого прикладу. Роби так і будеш знати, «як слід поводитись у домі Божому, який є Церква Бога живого, стовп і утвердження істини» (1 Тим. 3:15).

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви тобі визначено бути єпископом Угольським, вікарієм Хустської єпархії. З апостольською благодаттю ти направляєшся до свого карпаторуського народу, який протягом багатьох століть хранить православну віру як зіницю ока. Змінювалися правителі, але не змінювалась вірність народа Церкві Христовій. Будь гідним продовжувачем таких захисників православної канонічної істини як святитель Іосиф Угольський, преподобносповідник Алексій Карпаторуський, преподобний Іов Угольський та тисячі праведників, імена яких знає тільки Бог. Будь послушним Високопреосвященнішому митрополиту Хустському і Виноградівському Марку, який рекомендував тебе на це велике служіння з надією, що ти будеш його надійним і вірним помічником.

З такими повчальними словами ступай на шлях твого єпископського служіння, який перед тобою відкривається, і «нехай жезл сили низпошле тобі Господь з Сіону» (Пс. 119:2).

+ОНУФРІЙ, 

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

7 квітня 2019 р.

м. Київ

Просмотров: 459

Залишити відповідь