На Вінниччині жителі с.Жван відкликали підписи за «ПЦУ» та заявили про фальсифікації

21 квітня 2019 року 12 жителів села Жван Мурованокуриловецького району Вінницької області відкликали свої підписи зі списку за перехід храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці в «ПЦУ», подавши 22 квітня колективну заяву до Вінницької ОДА. У списках також було виявлено фальсифікації, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт СПЖ.

У січні цього року церковна громада провела збори і висловила своє рішення залишитися в УПЦ на чолі з її Предстоятелем, про що було укладено протокол та інші відповідні документи та подано на реєстрацію в управління у справах національностей та релігії Вінницької ОДА. Разом із тим. на зборах територіальної громади з 117 присутніх 110 також висловилися за те, щоб залишитися в УПЦ.

Проте місцевий житель Василь Гнатюк, за власною ініціативою і під керівництвом розкольників, став збирати серед селян підписи за переведення храму в ПЦУ і також подав свій список в управління. Однак жителі села виявили фальсифікації в цьому списку і надали цей факт розголосу.

Причому, як розповідав настоятель о. Володимир, Василь Гнатюк збирав підписи обманним шляхом: «Але він говорив людям: “Підпишіть, що ви не хочете, щоб на нас Росія нападала”, а не те, що це за ПЦУ. А іншим говорив, що це підписи на ремонт храму. Це мені люди розповіли. І він зібрав підписи, і ці списки теж передав в управління релігії. А тепер нам там кажуть, що переводять храм в ПЦУ. І Гнатюк ходить по селу і вихваляється. Як це так?! У нас є рішення більшості, а підписи на його списках незаконні».

Водночас, В. Гнатюк став погрожувати парафіянам і настоятелю громади УПЦ.

«З 17 людей, з ким я розмовляла в день виборів, 12 відразу ж відкликали свої підписи, – розповідає уродженка села Жван Лілія Колесник, яка й подала подала колективну заяву про відкликання підписів в Управління у справах національностей та релігії Вінницької ОДА. – У списку Гнатюка за “ПЦУ” 102 підписи, з них три людини померли, але в списку їхні підписи фігурують. Ще п’ять чоловік повідомили мені, що теж хочуть відкликати свої підписи».

Вона також додала: «Ми й надалі будемо цікавитися думкою жителів села. Сподіваюся, що багато хто зрозуміє, що їх обманюють із “ПЦУ”. Дуже сподіваюся, що Господь нас не залишить, і все буде добре».

Храм на честь Успіння Богородиці в с. Жван було збудовано в 1942 році, і останні 20 років о. Володимир служить у ньому настоятелем. За словами священика, на недільній Літургії збирається до 70 парафіян і більше. У січні цього року церковна громада провела збори і висловила своє бажання залишитися в УПЦ.

Просмотров: 678

Залишити відповідь