Суд зобов’язав поліцію відновити слідство у справах щодо захоплення двох храмів на Волині

Локачинський районний суд скасував постанови слідчих про закриття кримінальних проваджень у справах щодо захоплення храмів у с. Зубильне та с. Сирнички Волинської області, зобов’язавши правоохоронців відновити розслідування. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Волинської єпархії.

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Зубильному, котрий належить релігійній громаді Української Православної Церкви, за результатами зборів територіальної громади, оголосила своїм «ПЦУ». 15 лютого в храмі поміняли замки, 17 лютого настоятель з прихожанами забрали з приміщення свої речі.

Хоча спочатку дані про кримінальні правопорушення не були занесені в ЄРДР, Луцький міськрайонний суд, зобов’язав своїм рішенням, від 8 лютого 2019 року, розпочати досудове розслідування.

«Відкрили та закрили» — так можна описати слідчі дії щодо справи захоплення храму УПЦ в селі Зубильне, пояснюють в єпархії. Проводячи розслідування, слідчий СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП: не викликав та не допитав у якості потерпілого, настоятеля захопленого храму Володимира Бірука. не було доведено розміру шкоди, не дотримано процесуального порядку винесення постанови, не було надано оцінки фізичним діям особам, які вчинили кримінально-каране діяння, не було вчинено жодних слідчих дій, щодо отримання фактичних даних, які мали б встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, які мали б значення для даного кримінального провадження та підлягали б доказуванню.

Тому, беручи до уваги скаргу протоієрея Володимира Бірука, від 16 квітня 2019 року, Локачинський районний суд, згідно Ч.2  ст. 9 КПК України скасував постанову слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП України про закриття кримінального провадження та зобов’язав правоохоронців всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження. Усі матеріали справи направити Локачинському ВП Горохівського ВП ГУНП України для продовження досудового розслідування.

Так само слідчі дії у справі почалися і відразу ж закінчилися у селі Сирнички: слідчий з Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП України 29 березня 2019 року прийняв рішення закрити кримінальне провадження щодо захоплення храму УПЦ.

У свою чергу, Локачинський районний суд беручи до уваги скаргу священика Василя  Дем’яновського від 16 квітня 2019 року скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження та зобов’язав правоохоронців всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження. Усі матеріали справи направити Локачинському ВП Горохівського ВП ГУНП України для продовження досудового розслідування.

При винесенні рішення суд врахував наступне: у відкритому кримінальному провадженні отець Василь Дем’яновський не був визнаний потерпілим і не допитувався в якості потерпілого; не був доведений розмір заподіяної шкоди; в ході досудового розслідування не були проведені всі необхідні експертизи; не була дана оцінка фізичним діям осіб, які вчинили дане кримінально-каране правопорушення; при винесенні постанови слідчим не було дотримано процесуального порядку; було допущено неправильне застосування норм кримінального законодавства, що призвело до неправильної кваліфікації вчиненого кримінального правопорушення.

Таким чином при проведенні досудового розслідування слідчий неповно встановив всі обставини кримінального правопорушення і передчасно і необґрунтовано виніс постанову про закриття кримінального провадження.

На даний час, завдяки рішенню суду, слідство має відновитись.

Просмотров: 167

Залишити відповідь