Прот. Миколай Данилевич про те, чому на Фанарі приймають рішення, відірвані від церковної реальності (відео)

Константинопольські ієрархи не відчувають Церкви, оскільки  в основному  являються “кабінетними митрополитами” без реальної пастви. Про це сказав заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич в ефірі «Першого козацького», коментуючи нещодавні заяви Константинопольського Патріарха Варфоломія про відновлення Фанаром єдності українських православних.

«Патріарх Варфоломій сказав, що своїм діянням він нібито повернув, відновив єдність православних в Україні, заявив, що він весь український народ повернув до канонічності. Насправді це неправда, оскільки переважна більшість православних віруючих і так знаходилося і знаходиться в канонічній Церкві і нікуди з неї не йшло. У наявності певні маніпуляції, пересмикування і створення паралельної реальності. Це не так. Тут, в Україні, зовсім інша ситуація, ніж те, як її представляє патріарх Варфоломій і як він декларує це зовнішньому світу», — підкреслив протоієрей Миколай

Втручання Константинопольського патріархату в справи української Церкви принесло більше проблем, аніж їх рішень, переконаний священик.

«Мені здається, що проблеми у нас з Константинопольським Патріархатом почалися з того часу, коли цей патріархат чомусь сприйняв логіку наших розкольників, т.зв. Київського патріархату, а також логіку політичної влади, що вже пішла», — зазначив клірик УПЦ.

Він підкреслив, що політична аргументація не повинні мати місця в тих заявах і рішеннях, які приймають церковні ієрархи.

«Ми повинні дивитися на віруючих, ми не повинні сидіти в кабінетах і дивитися, щоб папірці зійшлися докупи. На жаль, у митрополитів і архієреїв Константинопольського патріархату, особливо, тих, хто знаходяться в Туреччині, у них немає реальної пастви – це кабінетні митрополити. Вони тільки носять титули, і тому не відчувають Церкви і ті рішення, які вони приймають, заяви, які вони роблять – не відповідають церковній дійсності. Чому ці заяви не роблять інші Церкви? Тому що у них є реальна паства. Більше або менше, але вони є пастирями, а не просто політиками в рясах», — сказав заступник Голови ВЗЦЗ УПЦ.

Протоієрей Миколай побажав, щоб всі представники Церкви, у тому числі й Константинопольського патріархату, в першу чергу думали про реальну Церкву, про людей, а не про політиків, «про те, як повернути з розколу, але церковним шляхом, а не шляхом політичним».

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1668

Залишити відповідь