Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про те, що людину робить святою (+відео)

У Неділю всіх святих під час проповіді Предстоятель зазначив, що «коли людина виконує дві найголовніші умови — сповідувати Бога перед людьми і любити Його більш за все, то стає святою». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, до сонму святих входять святі, котрі «жили в різні історичні та культурні епохи, за різних соціальних умов, та були різного віку, однак об’єдналися у сімейство, найменоване “ликом святих угодників”».

Блаженніший владика відзначив, що існує дві умови, які повинна виконувати людина, щоб бути святою.

Перша умова, за словом владики, — «людина має сповідувати Бога перед людьми». «Сьогодні це питання не стоїть перед нами, тому ми спокійно можемо сповідувати нині свою віру перед людьми, але бувають часи, коли людині потрібно за свою віру страждати або навіть віддати життя, — продовжив він. — Такі часи історія знає. Та людина, котра ставить Бога на перше місце, ставить Бога понад усе, не замінює Бога ні на що, не залежно від того, в які часи живе, — вона шанує Бога. І Бог любить тих, хто Його шанує».

Архіпастир аргументував свої слова прикладом із житія трьох юнаків — Ананія, Мисаїл та Азарія, які завдяки своїй твердості у Святій вірі та сповідництву навернули до Бога вавілонського царя Навуходоносора.

Друга умова, за словом Предстоятеля, — «людина повинна любити Бога понад усе на світі — більше батька, більше матері, більше сина і доньки». «Людина скаже, чому я повинна любити Бога більше батька свого і матері, які мене народили, дали мені життя. Та насправді не мати і батько дали мені життя, а Бог дав життя. Батько і мати є лише знаряддям, через яке Бог створив нас і увів у цей світ… Це не означає, що ми повинні ненавидіти батька і матір, ми їх повинні любити! Але найбільше ми повинні любити Бога — це приносить користь і нам, і нашим батькам», — сказав владика.

Митрополит Онуфрій також зауважив, що «батьки нам завжди дорогі, та не завжди вони чинять правильно по відношенню до своїх дітей», і нагадав житіє великомучениці Варвари, для якої рідний батько, котрий начебто її дуже любив, став катом. «Бог ніколи не відноситься погано до людини, а батьки, таке буває, іноді думають, що бажають як краще, роблять добре, а насправді то є погано для дітей. Тому Бога потрібно любити понад усе!», — додав він.

Архіпастир додав: «Коли людина виконує ці дві умови, то стає святою».

Просмотров: 1905

Залишити відповідь