Бог перебуває поряд з нами – Предстоятель УПЦ про живий донині подвиг преподобного Онуфрія Великого

Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про актуальність прикладу свого Небесного покровителя – преподобного Онуфрія Великого

Святий Онуфрій був одним з монахів-пустельників (разом з прпп. Антонієм і Макарієм Великими, аввою Дорофеєм та ін.) IV століття – періоду розквіту чернецтва. У пошуках місця для усамітнення та молитовного подвигу вони приходили до дикої та суворої Фіваїдської пустелі – території Верхнього Єгипту.

icon_2026_bigПреподобний Онуфрій обрав свій спасительний шлях пустельника дуже рано – у десятирічному віці. Він бажав слідувати прикладу святих пророків: Ілії та Іоанна Предтечі.

Всього святий Онуфрій шістдесят років прожив на самоті. «Багато скорбот і спокус зазнав він за свій вік, але милість Господня ніколи не покидала його — тому його настанови, його суворе пустельне житіє таке дороге для нас усіх сьогодні, коли знову суспільство вирує пристрастями і непорозумінням, коли знову на Святу Церкву падають звинувачення та наклепи», – зазначає Блаженніший Митрополит Онуфрій.

За словами Первосвятителя Української Православної Церкви, у житті монаха, як і в житті звичайного мирянина дуже важливо не забувати, що Бог перебуває поряд з нами щомиті. «Господь завжди допомагає нам подолати всі житейські спокуси і негаразди, лише б ми не забували про Нього і не надіялись марно на свої мізерні сили», – підкреслив Архіпастир.

IMG_4369Небесний Отець бачить можливості кожного християнина та покладає на його руки і плечі лише такий послух або випробування, який він може понести.

«Хоча ми не можемо в усьому буквально наслідувати приклад святих — вони жили в одних історичних і соціальних умовах, ми живемо в інших; вони мали свій ступінь віри – ми маємо свій, проте житіє кожного святого надихає нас до посильних трудів задля спасіння своєї душі, – продовжив Блаженніший владика, – насамперед до глибшої молитви, до того, щоб звільнити у своєму серці якнайбільше місця для Бога».

Адже молитва – це дихання душі. Якщо перестає молитва, душа в’яне та сохне. Натомість коли людина молиться й живе по заповідям Божим, то вона вступає в тісний контакт з Богом, у тісне спілкування зі своїм Творцем, Який є життям. «Тоді Його присутність освятить нас, відновить у кожному втрачений образ Божий і зробить нас спадкоємцями Небесного Царства, де перебувають усі святі, серед яких і преподобний Онуфрій Великий», – завершив Предстоятель.

Просмотров: 829

Залишити відповідь