Митрополити Кіпрської Церкви роз’яснили свою позицію по Україні

Митрополит Лимассольський Афанасій, митрополит Кіккський і Тіллірійській Никифор і митрополит Тамасосський Ісайя оприлюднили спільне комюніке.

Три митрополити Кіпрської Православної Церкви зробили спільну заяву з роз’ясненням своєї позиції щодо української церковної кризи, викликаної наданням Константинопольським патріархатом Томосу ПЦУ. Комюніке, опубліковане грецьким ресурсом Romfea, стало реакцією на ряд «зловмисних» маніпулятивних публікацій, в яких слова єпископів були навмисне перекручені «для сторонніх цілей».

У своїй заяві ієрархи підкреслили, що поважають інститут Вселенського патріархату і його історичну роль, однак як єпископи стурбовані розвитком подій, оскільки українське питання негативно позначається на єдності Церкви.

«Як єпископи Церкви Христової, ми усвідомлюємо свою місію і зацікавлені в цьому відношенні, оскільки нас цікавить єдність Церкви, яка через українське питання зіткається з явним і загрозливим розколом всередині, в лоні Православної Церкви, і про які ми свого часу попереджали. Ми, як і раніше, дотримуємося думки, що надання Томосу про автокефалію Церкві України мало відповідати правилам і традиціям Церкви, і церковний порядок є єдиним, який може розв’язувати проблему і запобігти ризику розколу», – відзначили ієрархи Кіпрської Церкви і закликали авторів маніпулятивних статей, що вводять читачів в оману, відновити «правду в згоді з нашими юрисконсультами», інакше їм доведеться звернутися в суд.

На думку експерта і блогера Олександра Вознесенського, опубліковане комюніке свідчить про величезний тиск, який зараз здійснюється на кіпрських ієрархів, які відкрито підтримують канонічну УПЦ.

«З одного боку, запис дає розуміння, що на кіпрських владик, які зайняли яскраву позицію щодо українського питання, чиниться величезний тиск, створюються якісь статті, які навмисне спотворюють їх слова з метою їх підставити <…> З іншого боку, вони констатують, що томос не відповідає правилам і традиціям Церкви. І тепер тільки шляхом наведення порядку можна уникнути виникнення розколу», – написав експерт на своїй сторінці в Фейсбук.

Просмотров: 3874

Залишити відповідь