«Слово Предстоятеля»: Віра в серці народжується від справ (+відео)

13 липня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов тридцять дев’ятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Архіпастир пояснив зміст Євангельського зачала (Мф., 25 зач., VIII, 5–13), яке Церква пропонує в Неділю 4-ту після П’ятидесятниці.

«У чому сила віри сотника, яку похвалив Сам Господь, сказавши, що навіть в Ізраїлі не знайшов такої? У тому, що сотник розумів і знав, що Бог є Творець видимого і невидимого світу, що Бог є Промислитель всього творіння, Господь все містить у Собі, Господь є Податель, Джерело життя, всілякого блага і добра, яким живе людина. Сотник розумів і знав, що людина – це творіння Боже, і що вона повинна жити з Богом, тоді вона – велична, красива і благородна, а коли віддаляється від Бога – стає жалюгідною. На цьому знанні та була побудована та велика віра, яку мав сотник», – пояснив Предстоятель.

Він нагадав, що існує два види віри: віра розуму і віра серця. Зазначивши, що «віру розуму мають навіть демони, занепалі духи», Архіпастир підкреслив: «людина, яка має тільки віру розуму, не може спастися».

«Для того, щоб спастися і бути причасником вічного життя і блаженства, людина повинна мати віру в серці, — сказав Блаженніший владика. — А віра в серці народжується від справ».

Його Блаженство звернув увагу, що віра серця зростає тоді, коли людина починає жити за заповідями Божими.

«Починаючи боротися зі старою людиною, вона починає на своєму власному досвіді пізнавати, що є творінням Божим і все, що ми робимо доброго, – це робить в нас Бог. Що Бог є все, а ми – ніщо. І коли людина доходить до цього пізнання, то в неї з’являється серцева віра або, точніше кажучи, сердечне знання Бога. Ця віра є великою, правдивою, і її ознаками є смиренність і готовність до жертовності», – пояснив Його Блаженство.

Блаженніший Митрополит Онуфрій побажав кожному заглянути вглиб своєї душі.

«Хто має в собі віру серця, ми бажаємо йому вдосконалюватися в ній, а хто ще не має її, давайте сьогодні почнемо потихеньку налагоджувати своє життя по Заповідях Божих, і потихеньку й у нас буде зростати віра серця – та велика віра, яку похвалив Господь», – підсумував Предстоятель.

І насамкінець зазначив: потрібно змушувати себе виправлятися самим, а не змушувати Господа посилати своїх «солдатиків » – скорботи й хвороби, які будуть нас вгамовувати та витвережувати.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Просмотров: 1570

Залишити відповідь