Архієрей УПЦ взяв участь у святкуваннях на честь Турковицької ікони Божої Матері у Польщі (+відео)

15 липня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на запрошення архієпископа Люблінського і Холмського Авеля, єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії взяв участь у святкуваннях на честь Турковицької ікони Божої Матері у Свято-Покровському жіночому монастирі с. Турковичі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Всенічне бдіння напередодні та Божественну літургію в день свята очолив архієпископ Перемишльський і Горлицький Паїсій у співслужінні архієпископа Люблінського і Холмського Авеля, єпископа Баришівського Віктора, духовенства з єпархій Польської та Української Православних Церков.

Після читання Євангелія проповідь про вшанування Пресвятої Богородиці виголосив єпископ Віктор.

По завершенню Літургії та хресного ходу навколо храму, до всіх присутніх зі словом привітання та подяки звернувся керуючий єпархією архієпископ Люблінський і Холмський Авель.

Єпископ Віктор привітав архієпископа Авеля з паствою зі святом від імені Предстоятеля Української Православної Церкви та передав на молитовну пам`ять напрестольне Євангеліє для новоспоруджуваного храму монастиря на честь преподобномучениці Параскеви.

У відповідь владика Авель виголосив теплі слова вдячності Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, зокрема, зазначивши: «Православні у Польщі знають тільки одну канонічну Українську Православну Церкву під керівництвом Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, якого щиро поважають у Польській Православній Церкві».

Цього ж дня ієрархи побували на кладовищі села Сагринь, де споруджено пам`ятник на спомин про сотні захоронених українців з навколишніх сіл, які 10 березня 1944 року стали жертвами війни і братовбивчої боротьби та трагічно загинули.

Напередодні вшанування Турковицької ікони Божої Матері, 14 липня в неділю 4-ту після П’ятидесятниці, єпископ Баришівський Віктор співслужив за Божественною Літургією архієпископу Люблінському і Холмському Авелю у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Люблін.

Пам’ять Турковицької ікони Божої Матері Православна Церква відзначає 15 липня, в день свята Положення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні. Турковичі знаходяться неподалік від кордону України з Польщею.

За переказами, в місті Белз (Польща) в XIV столітті перебувала найбільша святиня – ікона Богоматері, написана святим євангелістом Лукою. Польський князь Владислав Огольский, їдучи до міста Ченстохова, забрав її з собою, незважаючи на прохання і обурення православних віруючих.

В дорозі, коли ікона знаходилася поблизу села Турковичі, сталося диво. Після зупинки шість пар коней не могли зрушити карету з іконою, від якої стало виходити сяйво. Однак князь Владислав, незважаючи на це, захотів скоріше відвезти ікону в Ченстохов.

Відразу після його від’їзду на місці, де стояла ікона, з’явилася інша ікона Божої Матері, яка плакала. Вона була в точності така ж, як та, яку вивіз князь Владислав. Місцеві жителі стали підносити свої молитви перед іконою і захотіли побудувати тут церкву. Наступного дня вранці місце це поросло ромашками, вказуючи, таким чином, величину дому Божого, а будівництво церкви супроводжувалося чудесними явищами.

На місці отримання чудотворної Турковицької ікони був заснований чоловічий Турковицький монастир, який був закритий уніатами у 1789 році. Обитель була відновлена як жіноча 5 грудня 1902. Існував також список чудотворної ікони, особливо шанований віруючим народом. Коли 2 липня 1906 р. в монастир прибув єпископ Люблінський і Холмський Євлогій, настоятелька Афанасія зустрічала його цим списком в срібній позолоченій ризі.

Просмотров: 1257

Залишити відповідь