18 сповідників віри: преподобний Амфілохій Почаївський (+відео)

Напередодні святкування ювілею Хрещення Русі Інформаційно-просвітницький відділ щодня публікуватиме житія святих сповідників руських, історію знайдення і прославлення чудотворних мощей та ікон, з якими відбудеться Великий Хресний хід та які під час урочистостей будуть доступні для поклоніння в Трапезному храмі прп. Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври.

Пропонуємо вашій увазі сюжет про поборника істинного Православ’я на Західній Україні, цілителя та чудотворця преподобного Амфілохія Почаївського, що вийшов в ефірі програми «Ранок з Інтером» 17 липня 2019 року.

Його тверда віра та щира молитва допомагали кожному, хто до нього звертався. За життя він лікував духовні та тілесні недуги людей. З подяками та молитвами до нього звертаються і сьогодні.

Народився схиігумен Амфілохій у селі Мала Іловиця у Волинській губернії (нині Шумський район Тернопільської області) 27 листопада 1894 року у багатодітній родині благочестивого селянина Варнави Головатюка і був названий у Святому Хрещенні Яковом.

У Почаївську Лавру майбутній угодник Божий прийшов у 1925 році й, гідно пройшовши усі послухи, 8 липня 1932 року був пострижений у чернецтво з ім’ям Іосиф.

Дуже швидко по всій Волині пронеслася слава про отця Іосифа як про суворого подвижника і майстерного костоправа і лікаря. До стародавніх стін Лаври потягнулися селянські вози з хворими не тільки з Волині, але й із Буковини, Бессарабії та Галичини. За молитвами отця Іосифа зцілялися багаторічні невиліковні каліки, глухі та сліпі, але особливо багато людей стікалися до нього для зцілення від душевних недуг і позбавлення від злих духів.

Під час Великої Вітчизняної війни отець Іосиф безбоязно проповідував про швидке визволення від фашистських загарбників, закликав зберігати вірність Патріарху Московському і всієї Русі і звинувачував розкольників-автокефалістів в зраді віри предків.

Наприкінці 50-х років XX ст. відбулися нові гоніння на церкву. У 1962 році, коли влада хотіла відібрати Троїцький собор, о. Іосиф разом з присутніми місцевими жителями змусили відступити міліціонерів і відстояли святиню. Через тиждень міліція запроторила отця Іосифа в Буданівську психлікарню. Йому вводили ліки, від яких розпухало усе тіло. Численні листи людей, клопотання дочки Сталіна Світлани Алілуєвої, яку він раніше зцілив від душевної хвороби, дозволили отцю Іосифу покинути стіни лікарні.

У ченця було 19 племінників, племінниць. Під впливом “роботи”, проведеної міліцією, один із них вивіз отця Іосифа в глухі місця, і, жорстоко побивши, кинув його в грудневі холоди в воду. Вранці старця дивом знайшли ледь живого. Надії на те, що він доживе до ранку, майже не було і його вночі постригли в схиму з ім’ям Амфілохій. Але Богу було завгодно зцілити його.

Залишатись у Лаврі було небезпечно, тому рідні забрали отця в Іловицю, він оселився в племінниці Ганни. На подвір’ї отець щодня служив водосвятні молебні, зцілював людей.

Старець передбачав свою швидку кончину, знав, що одна з його послушниць підсипала в їжу отруту. Батюшка кілька разів на кілька годин непритомнів. Смиренний старець стійко переносив страждання, і закликав винуватицю покаятися.

Помер подвижник 1 січня 1971. Незадовго до смерті, старець говорив, щоб усі приходили на його могилу зі своїми потребами і хворобами, обіцяв і по смерті не залишати нужденних його молитовної допомоги. Вже після відспівування старця біля труни праведника зцілилася віруюча жінка. Протягом трьох десятиліть відбувалися чудеса зцілень біля могили старця.

3 квітня 2002 р. Священним Синодом Української Православної Церкви було прийнято рішення про причислення до лику святих почаївського старця – схиігумена Амфілохія.

Докладніше про преподобного Амфілохія Почаївського читайте на нашому сайті за посиланням.

Про усі святині до Дня Хрещення Русі читайте тут.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1872

Залишити відповідь