Протоієрей Миколай Данилевич: У Тіло Церкви прагнуть внести політичний вірус, та Церква бореться (відео)

«Патріарх Варфоломій сприйняв цілком політичну логіку горстки людей — чиновників і розкольників, а не віруючих України… Зараз у Тіло Церкви хочуть внести політичний вірус, і Церква бореться з ним».

Протоієрей Миколай Данилевич спростував заяви Константинопольського Патріарха, які він нещодавно зробив в інтерв’ю на телеканалі «1+1» про те, що начебто віруючі України неодноразово зверталися до нього з проханням про надання автокефалії, та заявив, що Патріарх Варфоломій, котрого називають «Вселенським», — не є в астрономічному сенсі «патріархом всього світу, а — імперії, якої вже немає». Про це заступник Глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ сказав в ефірі «Першого Козацького», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Дійсно, до Патріарха їздили, але не віруючі Церкви, а чиновники, котрі кожні 5 років змінювалися. Тому не можна сприймати ті меседжі, котрі надходили від них, як меседжі від усього віруючого народу, та Патріарх сприйняв цілком політичну логіку горстки людей», — сказав він.

Ссвященник також зауважив, що Хресні ходи і активність УПЦ у регіонах показують, що Церква живе повноціннм життям, і ця Церква не зверталася, а зверталися до Патріарха Варфоломія розкольники, та їх меншість.

«Церква живе повноцінним життям, і ця Церква не зверталася до Патріарха Варфоломія, а до нього зверталися представники розкольників – УАПЦ, УПЦ КП або теперішньої ПЦУ, — нагадав він. — Більш того, ми пам’ятаємо, як в минулому році в червні місяці понад 400 тисяч підписів було передано Патріарху Варфоломію від вірних нашої Церкви про те, щоб він не робив того, що він хотів зробити. Півмільйона підписів було зібрано менше, ніж за місяць або навіть тижнів за два. Тому в аргументації Варфоломія ми бачимо цілком політичну логіку».

«Зараз у Тіло Церкви хочуть внести політичний вірус, і Церква бореться з ним», — підкреслив він.

Протоієрей Миколай Данилевич заявив, що ніхто з Помісних Православних Церков не готовий і не буде визнавати «ПЦУ». Він також відзначив, що помилково вважати, нібито Патріарх Варфоломій, якого називають Вселенським, — є патріархом всього світу.

«Вселенський не треба розуміти в астрономічному сенсі цього слова, що він там [патріарх] земної кулі, Марса і всієї Сонячної системи. Вселенський патріарх – значить патріарх Візантійської імперії в перекладі з грецької мови. …Візантійська імперія мала назву “ікумені” – тобто населена земля цивілізованими людьми, тому що греки всіх вважали варварами», — пояснив заступник Глави ВЗЦЗ УПЦ.

О. Миколай також нагадав, що титул «Вселенський Патріарх» з’явився десь в VI-VII столітті, і проти нього протестували у свій час і Папа Римський, і інші Предстоятелі.

«Тому що всі Патріархати – Римський, Антіохійський, Олександрійський, Константинопольський, Єрусалимський – вони всі були на території однієї й тієї ж держави – Візантійської імперії. І коли назвав сам себе Константинопольський Патріарх вселенським, тобто імперським, Папа Римський сказав: “Вибачте будь ласка, а тоді хто я? Якщо ти – всієї імперії. Але я ж теж перебуваю на території імперії”. Та й у перекладі на латину цей титул взагалі перекладався як “універсаліс”», — додав він.

За словами священника, і досі папа Римський в офіційних листах до Патріарха Варфоломія пише: «Архієпископу Константинополя – Нового Риму» — крапка. І “Вселенського патріарха” не пише. Він не визнає за ним титулу Вселенського Патріарха. Не треба думати, що Константинопольський Патріарх — Патріарх всього світу, це Патріарх імперії, якої вже немає. І якби не територія Американської Архієпископії, греки в Австралії, Північній Греції, острова Крит, у Константинопольського Патріарха залишилося б 20-30 парафій, які існують на території Туреччини».

Священник додав, що такі заяви Патріарха Варфоломія, по-перше, розділяють людей, а по-друге, таким чином він не визнає своїх помилок, що мають негативні наслідки для єдності Православ’я.

«Нам залишається бути Церквою, трудитися, служити, молитися, а те, що діється навкруг Православної Церкви, це від нас не залежить. Таке бувало багато разів в історії Церкви. Необхідно просто зводити Церкву як Тіло Христове кожен на своєму місці, як говорить апостол Павло. Впливаймо на те, на що ми можемо впливати», — підсумував протоієрей Миколай Данилевич.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 306

Залишити відповідь