18 сповідників віри: преподобний Кукша Одеський (відео)

Напередодні святкування ювілею Хрещення Русі Інформаційно-просвітницький відділ щодня публікує житія святих сповідників руських, історію знайдення і прославлення чудотворних мощей та ікон, з якими відбудеться Великий Хресний хід та які під час урочистостей будуть доступні для поклоніння в Трапезному храмі прп. Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври.

Пропонуємо вашій увазі сюжет про преподобного Лаврентія Чернігівського, що вийшов в ефірі програми «Ранок з Інтером» 25 липня 2019 року. 

Преподобний Кукша Одеський, сповідник Одеський народився 12 (25) січня 1875 року в селі Арбузинка Херсонської губернії в сім’ї благочестивих батьків. Ще з дитинства преподобний пізнав радість молитви і всім серцем полюбив православне богослужіння.

Прагнучи все своє життя присвятити Богу, двадцятирічним юнаком Косьма (ім’я в хрещенні преподобного)відправляється в паломництво по святих місцях Сходу. Відвідавши Святий Град Єрусалим і Афонську гору, він твердо вирішив прийняти чернецтво. Зміцнюваний молитвами преподобного старця Іони Київського і батьківським благословенням, Косьма  стає послушником Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря. У 1902 році був пострижений у рясофор з ім’ям Костянтин, а у 1905 році – в чернецтво і названий Ксенофонтом.

Через сімнадцять років преподобному довелося покинути Афон. Господь покликав його до подвигу на рідній землі.

У 1913 році він стає насельником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. В час воєнного лихоліття святий разом з іншими ченцями ніс послух брата милосердя в санітарному поїзді. 8 квітня 1931 року преподобний був пострижений у велику схиму з ім’ям Кукша, в честь преподобномученика Кукши Києво-Печерського, а через кілька років висвячений в сан священника.

З 1938 року для преподобного починається важкий десятирічний сповідницький подвиг. Його засуджують до п’яти років таборів, а після відбуття терміну – до п’яти років заслання. Тільки в 1948 році, пройшовши табори, він зміг повернутися в Києво-Печерську Лавру і до нього, молитовника, подвижника і твердого сповідника стали звертатися ті, хто шукали поради і духовної допомоги.

Величезний потік людей, що приходив до святого, не міг не дратувати богоборчу владу, і преподобний Кукша був переведений в Почаївську Лавру. Але і там він продовжував опікувати своїх численних духовних чад.

За його молитвами приходили до віри атеїсти, приєднувалися до Церкви сектанти, немічні отримували зцілення. Все це послужило причиною переведення преподобного у Свято-Іоанно-Богословський Хрещатицький монастир в Чернівецькій єпархії, а потім у Свято-Успенський Одеський монастир, де старець провів останні чотири роки свого подвижницького життя.

У 1964 році дев’яностолітній старець спочив у Господі. На його могилі, що стала місцем паломництва православних, не переставали відбуватися чудеса і зцілення. У 1994 році, через тридцять років після смерті святого, були знайдені нетлінні мощі преподобного.

Урочистості прославлення преподобного Кукши в лику святих очолив Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, який ще за життя знав святого. І зараз преподобний, який все своє життя віддав на служіння Богу і людям, продовжує молитися про всіх, хто просять його допомоги, виливаючи благодать зцілення через свої чесні мощі, що знаходяться в Свято-Успенському Одеському чоловічому монастирі.

Про усі святині, яким можна буде вклонитися в дні святкувань Хрещення Русі, читайте тут.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 825

Залишити відповідь