Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Іллінському храмі на Подолі (+фото, відео)

2 серпня 2019 року, в день пам’яті святого славного пророка Ілії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Іллінському храмі м. Києва. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили клірики Іллінського храму та гості у священному сані.

Храм на честь пророка Ілії побудований 1692 року власним коштом киянина Івана Гудими-Левковича, рід якого й надалі опікувався церквою. Сучасна Іллінська церква вважається наступницею храмової споруди візантійсько-романського стилю (будував її “майстер од грек”), що знаходилася на тогочасному березі Дніпра. Проте, можливо, на цьому місці змінилося кілька церков. Церква на честь пророка Божого Ілії згадується у “Повісті временних літ” в оповіді про договір князя Ігоря з Візантією у 944 році. Таким чином, той храм збудований ще до Хрещення Русі у 988 році і він є найдавнішою відомою нам церквою у Києві. 

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді. Предстоятель розповів про життя славного пророка Божого та закликав наслідувати святого в його ревності по славі Божій.

«Святий пророк Ілія називається ревнителем по славі Божій. Він хотів, щоб всі люди прославляли Бога — вустами, ділами і життям. І ми, дорогі брати і сестри, повинні хоча б трішки бути подібними на святого пророка», — сказав він.

За богослужінням були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

Після завершення Літургії Блаженніший Архіпастир привітав вірян зі святом та благословив усіх.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2224

Залишити відповідь