Рівненське СБУ знову викликає протоієрея Віктора Земляного — намагатимуться інкримінувати нову статтю

Чергову повістку про виклик в СБУ вручили протоієрею Віктору Земляному, керівнику відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ. Кримінальне провадження відповідні органи стосовно священника порушили два роки тому, а нині хочуть оголосити повідомлення про зміну підозри. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

5 серпня 2019 року, у день вшанування Почаївської ікони Божої Матері, протоієрей Віктор Земляний має прийти в Управління Служби Безпеки України в Рівненській області « для  оголошення повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри у кримінальному провадженні», — про це йдеться у тексті повістки.

Раніше священнику інкримінували дві статті Кримінального кодексу України: 111 (державна зрада)  та 300 (розповсюдження незаконної літератури), однак не знайшовши достатньої кількість доказів, щоб передати справу до суду, СБУ змінила статтю за якою нині хочуть вручити підозру  протоієрею Віктору Земляному.

Відтепер клірика Рівненської єпархії УПЦ звинувачуватимуть за статтею 161 Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії». Ця стаття передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років.

Варто зауважити, що термін Кримінального провадження відкритого понад  два роки тому закінчується 15 серпня 2019 року. Правозахисники обвинуваченого кажуть, що аби уникнути передачі справи у Генеральну прокуратуру, СБУ намагається вручити підозру і розпочати розгляд провадження  по протоієрею Віктору Земляному в  суді.

Нагадаємо, 28 березня 2019 року Суд відхилив клопотання про обрання міри запобіжного заходу для священника.

У травні цього року Державне бюро розслідувань почало розслідувати правомірність дій працівників СБУ в справі прот. Віктора Земляного. Кримінальні звинувачення, відкриті відносно клірика УПЦ, розглянуть міжнародні органи захисту прав правозахисників. На запит Спеціального доповідача ООН з положення правозахисників для підготовки щорічної доповіді «Безкарність за порушення прав людини і зловживання стосовно правозахисників» було передано інформацію щодо відкриття кримінального провадження відносно протоієрея Віктора Земляного.

 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1162

Залишити відповідь