Православні волиняни вчергове відстояли свій храм від захоплення «Правим сектором» та «кліриками ПЦУ» (+відео)

Минулих вихідних відбулося дві спроби прихильниками «ПЦУ» захопити храми Української Православної Церкви у Володимир-Волинській єпархії. Для здійснення своїх рейдерських задумів «клірики» новоствореної структури традиційно запросили праворадикалів.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляв, що в с. Бобли Турійського району Волинської області в неділю, 11 серпня, зловмисники ламали двері під спів «священників ПЦУ», а потім прямо в храмі влаштували побоїще. У результаті перемовин церкву до рішення суду закрили на два замки — парафіян УПЦ та прихильників «ПЦУ». Напередодні, 10 серпня, відбулася спроба захопити ще один волинський храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці у селі Доротище Ковельського району.

Рейдери вирішили вломитися в храм Божий з ломами і болгаркою, попутно викликавши кримінальну поліцію і повідомивши про замінування у час вечірнього богослужіння. Про це розповіли в програмі «Першого козацького».

«Таке витончене рішення було викликано тим, що кримінальна поліція, озброєна автоматами, повинна була прикривати беззаконня, — зробили висновок журналісти. — Ініціаторами цих кричущих дій був Ковельський районний глава Андрій Броїло — затятий прихильник новоствореної «ПЦУ». На допомогу православній громаді приїхали віруючі з Ковеля і сусідніх сіл, викликавши поліцію. Побачивши, що на стороні віруючих більшість, активісти стримали свій запал, і поліція почала розбиратися в справі».

Читайте також: На Волині голова Ковельської райради особисто організовує агітацію за «ПЦУ»

Повідомляється, що докладне вивчення документів прихильників конфліктної ситуації, поліція виявила, що у громади УПЦ є всі права на храм, в той час, як у представників новоствореної структури, суцільно підробки. Тож провокатори сіли в автобуси і роз’їхалися, православні ж віруючі змушені організовувати постійне чергування біля свого храму.

Матінка Тетяна, дружина настоятеля Свято-Успенського храму протоієрея Ігоря розповіла, як все відбувалося: «Коли зайшли представники “Правого сектору” з Луцька і побігли не до центрального входу, а до дверей паламарки, тому що вони дерев’яні і їх легше було вскривати. Ми стали біля храму стіною, щоб їх не впустити. Вони почали відпихати людей, почалося протистояння з ними, підійшли розкольницькі “священники” — почалася словесна перепалка».

За її словами, прихильників «ПЦУ» у селі не більше 15-ти, проте «переводити» парафію приїхали того дня аж десяток «кліриків» цієї структури та близько 10-ти радикалів із «Правого сектору».

«Коли вони йшли до нас, то викликали поліцію кримінальну, певно, щоб вскрити храм, щоб їх поліція охороняла. Люди почали обурюватися, що чому ви на людей автомати направляєте, та з Божою допомогою ми храм відстояли», — зазначила матінка.

«Це вже втретє, — поділилася жінка. — Почали розбиратися в документах, виявилося, що в нас з документами все в порядку, а в них підроблені.  Казали, що ми будемо говорити тільки через суд, але вони до суду не хочуть йти, тому що всі документи в них недійсні, підроблені».

Нагадаємо, попередня агресивна спроба захоплення храму у с. Доротище відбулася також увечері, два місяці тому. Тоді віряни прогнали представників “ПЦУ”, які з болгаркою прийшли під їхню церкву. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 745

Залишити відповідь