Священнослужителі УПЦ взяли участь у заходах до Дня пам‘яті загиблих захисників України (оновлено)

29 серпня 2019 року, у День пам‘яті загиблих захисників України, в храмах Української Православної Церкви були піднесені заупокійні молитви, священнослужителі різних єпархій взяли участь у державних заходах вшанування пам’яті загиблих українських військових. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, підписав Президент України Володимир Зеленський цього року.

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій взяв участь у мітингу-реквіємі та покладанні квітів біля меморіалу Слави та пам‘ятника загиблим в АТО та ООС, що у Вінниці. Владику супроводжували секретар єпархіального управління протоієрей Роман Макар та голова відділу зв‘язків з представниками влади та громадськістю протоієрей Валерій Швець, передає прес-служба Вінницької єпархії.

Цього дня у Свято-Покровському храмі Луцька було завершене заупокійне богослужіння. З благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, панахиду очолив секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук, якому співслужили отці-благочинні з різних куточків Волинської єпархії.

Наприкінці заупокійного богослужіння, протоієрей Миколай Бондарук закликав усіх присутніх щоденно звершувати посилену молитву за мир в Україні. “Кожну молитву чує Господь, а особливо Він чує спільну молитву, тому не треба чекати, що хтось помолиться за мир та любов посеред нас, а й самому вводити у дію Євангельські слова: де двоє чи троє в ім’я Моє зібрані, там і Я посеред них. Тому кожен з нас, вірних Християн та громадян має молитись за нашу рідну землю, бажаючи миру, любові та захисту нашій країні”, – додав отець Миколай.

У Післясвято Успіння Пресвятої Богородиці та в свято Перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного Образа (Убруса) Господа Іісуса Христа (944), Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив Божественну Літургію в Свято-Миколаївському храмі м. Кривого Рогу. Як повідомляють в єпархії, нагоди Дня скорботи за загиблими в зоні проведення антитерористичної операції, правлячий Архієрей молився за вічний спокій душ загиблих в зоні АТО православних воїнів.

На сугубій єктенії Високопреосвященніший владика помолився за єдність Святого Православ’я, а також за примирення ворогуючих у нашій Батьківщині. Також Архіпастир підніс до Господа молитву за військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Після завершення Божественної літургії відбувся молебень, а потім владика Єфрем разом із духовенством та парафіянами звершив хресну ходу до пам’ятника Невідомому солдату, що розташований поряд зі Свято-Миколаївським храмом на місці братської могили воїнів загиблих при визволенні Кривого Рогу за часів Великої Вітчизняної війни. Тут Архіпастир у співслужінні священнослужителів звершив панахиду за загиблими в зоні АТО нашими співвітчизниками.

З благословення ректора Київської духовної академії єпископа Білогородського Сильвестра, в Академічному храмі Воскресіння Христового у Києві (храм пам’яті загиблим і ветеранам Афганістану) була відслужена літія за спочилими захисниками України.

Богослужіння очолив перший проректор та настоятель храму протоієрей Сергій Ющик у співслужінні духовенства. Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор. За богослужінням молились парафіяни храму, воїни-афганці та їхні родини.

Після завершення богослужіння до Стіни пам’яті та скорботи з іменами ветеранів-афганців, які загинули під час бойових дій на Сході України, були покладені квіти.

На запрошення міської влади, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, студенти Полтавської місіонерської духовної семінарії разом з викладачем протоієреєм Миколою Попльонтаним поклали квіти до пам’ятника землякам-учасникам бойових дій на Сході країни.

Хвилиною мовчання згадали тих, хто покинувши домівки, загинули в боротьбі за незалежність, захищаючи кордони рідної землі.

В смт. Чутове на Полтавщині відбулася поминальна панахида біля пам’ятного знака загиблим захисникам України за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і поклали квіти до пам’ятного знаку.

З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа участь в заході взяв благочинний Чутівського округу протоієрей Олег Коваленко.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні

Просмотров: 441

Залишити відповідь