З молитви та благословення духовенства УПЦ розпочався новий навчальний рік (+фото, відео)

1—2 вересня 2019 року в усіх школах країни урочисто розпочався новий навчальний рік. Благословення вчителям та школярам надали священнослужителі Української Православної Церкви. 2019-2020 навчальний рік розпочався у День знань із молитви та благословення архіпастирів також у духовних семінаріях і училищах УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби духовних шкіл та єпархій.

1 вересня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та молебень перед початком навчального року у Київській духовній академії і семінарії.

Після Божественної літургії відбувся хресний хід до Хрестовоздвиженського храму, де Предстоятель очолив молебень перед початком нового навчального року. Архіпастир звернувся до викладачів та студентів КДАіС зі словом настанови перед початком навчання.

Після молебню всі присутні вклонилися мощам небесного покровителя Київської духовної академії і семінарії преподобного Нестора Літописця, а Предстоятель окропив усіх святою водою.

31 серпня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, у співслужінні ректора Одеської духовної семінарії архімандрита Серафима, викладачів і учнів у священному сані, звершив молебень перед початком навчального року в соборі на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» Свято-Успенського патріаршого чоловічого монастиря.

Перед початком богослужіння митрополит Агафангел благословив учнів першого курсу на носіння підрясників.

Після богослужіння владика очолив урочистий Акт, присвячений початку  2019-2020 навчального року.

Проректор ОДС протоієрей Андрій Ніколаіді у своїй доповіді поінформував про результати вступних іспитів.

На завершення митрополит Агафангел благословив учнів першого курсу пам’ятними книгами.

 

1 вересня з Божественної літургії у семінарському храмі святих рівноапостольних Мефодія і Кирила розпочався новий навчальний рік у Волинській духовній семінарії.

Богослужіння очолив ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський).

Після Літургії відбувся молебень перед початком навчального року, який відслужили ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський) та секретар цієї духовної школи протоієрей Олександр Кондратюк.

Після молебню семінаристи приклалися до хреста, також їх було окроплено свяченою водою.

Особливо хвилюючим цей день був для цьогорічних першокурсників, адже тепер для них розпочалося нове, вже семінарське, життя.

21-річний Павло Горбовий, який цього року вступив на І курс ВДС, вже має вищу юридичну освіту. Тепер у стінах духовної “альма-матер” юнак здобуватиме освіту богословську.

«Я з дитинства відвідую семінарський храм святих рівноапостольних Мефодія і Кирила. Отож часто спілкуюся із семінаристами, і кожного року вони мене запитували, чи не бажаю я навчатися в семінарії, здобути богословьку освіту, чи не маю я бажання стати священником… Моє юнацьке життя вже завершується, розпочинається життя по-справжньому доросле, а дитяча віра рано чи пізно закінчується, поступаючись місцем вірі більш осмисленій. І ось мені захотілося більше дізнатися про істини нашої Православної віри, про смисл богослужіння, глибше дослідити Священне Писання, ознайомитися з творіннями Святих Отців. Тому я і вирішив вступити до цього духовного навчального закладу. На разі це є головною причиною, але, можливо, якщо Господь благословить, то я в майбутньому служитиму Йому і Церкві у священному сані», – розповів він.

Спільною молитвою новий навчальний рік розпочали також студенти Сумської духовної семінарії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

1 вересня семінаристи приступили до Причастя Святих Христових Таїн за Божественною літургією у Пантелеймонівському храмі м. Суми.

Богослужіння очолив проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко).

У День знань у Полтавській місіонерській духовній семінарії після Божественної літургії у Трьохсвятительському храмі було звершено молебень перед початком навчального року, який очолив віцеректор семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін у співслужінні викладачів у священному сані.

За богослужінням були піднесені молитви Господу Богу, небесним покровителям Духовної школи – святителям Василію Великому, Григорію Богослову та Іоанну Златоусгу, рівноапостольному Миколаю Японському, преподобним Нестору Літописцю, преподобному Порфирію Кавсокаливіту та Роману Солодкоспівцю, просячи допомоги у навчанні.

Після завершення молебню владика з архіпастирським словом звернувся до семінаристів та благословив кожного.

Потім в Актовій залі відбулося засідання викладачів і студентів, на якому обговорювалися поточні питання навчально-виховного процесу.

1 вересня, в День знань, у Свято-Успенській Почаївській лаврі в Преображенському соборі відбувся молебень перед початком навчального року.

З благословення намісника обителі митрополита Почаївського Володимира, молебень очолив директор лаврської недільної школи ієромонах Феодосій у співслужінні братії монастиря у священному сані. В спільній молитві взяли участь директор Почаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. – Гичка Галина Іванівна, вчителі та учні Почаївської ЗОШ.

Після закінчення молебню з вітальним словом з нагоди початку навчального року до всіх присутніх звернувся ієромонах Феодосій. Він побажав учням, щоб вони були мудрими, старанними і слухняними, а вчителі – терпеливими та розсудливими.

Наприкінці для першокласників від імені намісника Лаври були вручені невеличкі подарунки.

31 серпня митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон очолив святкове всенічне бдіння у кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці м. Ровеньки Ровеньківської єпархії. 

Після відпусту владика звершив молебень перед початком нового навчального року.

1 вересня Його Високопреосвященство здійснив недільну Божественну літургію.

За богослужінням підносилися молитви про подолання церковного розколу, про запровадження миру на Донбасі і про шахтарів.

Після завершення Літургії митрополит Пантелеімон привітав школярів, студентів та їх батьків із Днем знань і побажав допомоги Божої в навчанні і прагненні до пізнання Істини.

Далі митрополит Пантелеімон очолив молебень перед початком нового навчального року. Кожна учнівська дівчинка з рук владики отримала ікону Божої Матері «Почаївська», а хлопчик — образ Святої Трійці.

 

1 вересня архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп звершив літургію у кафедральному соборі Покрова Божої Матері м.Олександрія Олександрійської єпархії.

Його Високопреосвященству співслужили клірики храму.

По завершенні богослужіння владика помолився разом із вірянами та юним поколінням про благословення на черговий навчальний рік та благословив всім подарунки.

У своєму слові архієрей закликав стяжати успіх не тільки у мирських науках, але перш за все, трудитися над пізнанням істини.

У День Знань архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет звершив молебень із нагоди початку навчального року. Після відправи архіпастир звернувся до присутніх зі словами настанови.

Всі богомольці  були окроплені освяченою водою.

В усіх храмах Новокаховської єпархії цього дня були звершені молебні співи на початок нового року.

1 вересня, з благословення митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, на базі парафії на честь св. блгв. кн. Олександра Невського м.Луганська Луганської єпархії була проведена акція для учнів Луганської спеціалізованої школи I-III ст. №8, організована працями батьківського комітету школи, священнослужителями храму і добрими людьми.

Після закінчення Божественної літургії був відслужений молебень перед початком нового навчального року,  після чого першокласники і майбутні випускники посадили на території храму блакитні ялини — як символ наміру рухатися життєвим шляхом із вірою в душі і надією на Господа Бога.

Секретар єпархії подякував дітям, батькам і педагогам, помічникам храму за добру справу, передав благословення правлячого архієрея і висловив надію, що в подальшому і інші школи, і парафії переймуть такий досвід взаємодії школи і Церкви.

Напередодні нового навчального року, за традицією, в храмі св. мч. Іоанна Воїна м. Кременчуг Кременчуцької єпархії було звершено молебень перед початком навчального року.

Після Божественної літургії настоятель храму протоієрей Костянтин Маслов відслужив молебень перед початком навчального року. Після священнослужитель звернувся до вчителів, школярів і студентів, а також до їх батьків із напутнім словом та окропив святою водою.

1 вересня, за традицією, після звершення Божественної літургії в усіх храмах Мелітополя Запорізької єпархії було відслужено молебні за отроків, які розпочинають навчання.

Зокрема цього дня благочинний церков м. Мелітополя протоієрей Максим Смирнов благословив студентів та педагогів Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д.Моторного з початком навчального року.

Отець Максим звернувся до юнаків та дівчат і сказав, про те, що вони є майбутнє нашої Держави, і знання, які вони набувають в університеті, повинні бути використані для успішного розвитку нашого регіону і всієї України.

29 серпня, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Відділом з питань сім’ї Київської єпархії був організований молебень перед початком навчального року для дітей, якими опікується благодійна організація «Фонд «Асперн». Богослужіння в лаврському храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці звершив голова відділу протоієрей Сергій Екшіян. Священик передав благословення та напуття в новому навчальному році від Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Співробітники єпархіального відділу не перший рік ведуть тісне спілкування з «Фондом «Асперн», в якому надається допомога у вихованні дітей, сім’ї яких перебувають у скрутних обставинах. Фахівці фонду забезпечують адаптацію, соціалізацію та інтеграцію дітей і молоді в суспільство; надають соціально-психологічну підтримку та реабілітацію. Пріоритетним в роботі є створення умов для комфортного проживання дитини в сім’ї.

В усіх храмах Ковельського міського благочиння Володимир-Волинської єпархії відбулися багатолюдні та урочисті богослужіння з нагоди нового навчального року.

Вже стало доброю традицією, що школярі, студенти та вчителі перед навчальним періодом приступають до Сповіді та Причастя. Дітки, котрі вперше сповідуються, отримують відповідне посвідчення. Молебень-благословення вміщає особливі прохання до Бога за тих, хто навчається і навчає, молитву та окроплення Святою водою.

Свято, окрім богослужіння, супроводжується дитячими іграми, розвагами, подарунками та солодким столом.

Піклування про школярів та студентів на кожній парафії не обмежується одним святковим днем. Протягом року батьки і самі учні мають можливість брати участь у богослужіннях, в котрих закликається благословення на тих, хто навчає і навчається.

Просмотров: 970

Залишити відповідь