На Волині радикали погрожують підірвати гранатами сім’ю священника УПЦ, якщо він не виселиться з церковного будинку

Священник подав заяву в правоохоронні органи про погрозу вбивства.

Молодики радикальної організації погрожують розправою отцю Володимиру Мелесі, настоятелю релігійної громади УПЦ у селі Садів Луцького району Волинської області, храм якої незаконно захопили представники «ПЦУ» пів року тому. Ввечері 4 вересня 2019 року вони прийшли до будинку священника з гранатами, які пообіцяли використати проти священнослужителя та його родини, якщо ті «по хорошому» не погодяться звільнити церковний будинок, в якому сім’я проживає на законних підставах. Вигнати священнослужителя з його оселі, за словами самих радикалів, їх попросили прихильники «ПЦУ». Отець Володимир звернувся з заявою до правоохоронних органів за статтею 129 Кримінального кодексу України (погроза вбивством). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Волинської єпархії.

Більш як пів року минуло з тих страшних часів, коли незаконно був захоплений храм на честь Казанської ікони Божої Матері у селі Садів. Громада залишилась без церкви, але християни лишилися вірними своїй вірі та продовжили богослужбове життя у церковному будинку.

Нагадаємо, актив релігійної громади УПЦ села Садів у повному складі проігнорував «перехід до ПЦУ» та залишився зі своїм настоятелем. 

У цьому будинку проживає сім’я настоятеля, враховуючи неповнолітнього сина й онука. Усі члени сім’ї отця Володимира Мелеся проживають у будинку законно, на що є відповідна реєстрація за місцем проживання. Але людям, які силоміць захопили храм цього виявилось замало.

Для громади Волинської єпархії випробування продовжились: постійні погрози, побиття неповнолітнього сина отця Володимира та черговий викид залякувань.

4 вересня, о 20:30 до будинку, де мешкає настоятель, завітали непрохані “гості”. На прохання представитись, двоє осіб, кремезної статури відмовились, зауваживши лише те, що вони є представниками однієї з радикальних організацій.

Пояснюючи своє перебування біля домівки священника, молодики заявили: “ми тут, щоб поговорити “по хорошому”… щодо виселення Вас та Вашої родини, віддавайте документи на будинок…”

На відповідь священника, що йому немає куди йти, це дім, в якому він проживає законно, звершує богослужіння, а документи взагалі знаходяться у адвоката Анатолія Михайловича Мацея, молодики вдались до відвертих погроз не тільки на адресу родини Мелесів, але й адвоката, який нині захищає інтереси гонимої громади села Садів: “можемо й “по поганому”, з балаклавами та силоміць викинемо на вулицю…, а його (адвоката Мацея А.М.) ми теж знаємо та обов’язково поговоримо з ним…”.

Продовжуючи грізну розповідь, молодики звинуватили отця Володимира та його сім’ю у тому, що начебто із-за “впертості” священника у селі відбувається загострення ситуації та неспокій, якому треба покласти край.

На запитання протоієрея Володимира, про те хто попрохав приїхати до нього “на розмову”, молодики відповіли, що прохання було з боку членів новоствореної громади «ПЦУ», яким набридла “впертість” гонимої громади, а особливо отця Володимира. Але самі вони ні до якої релігійної конфесії себе не відносять.

Після тривалої розмови на підвищених тонах, молодиків змусило нервувати авто, яке випадково проїхало біля церковного будинку у напрямку кладовища.

Тому хлопці, вважаючи що хтось поспішає на допомогу священнику, наголосили: “у сумці маємо дві гранати, тому бажаємо, щоб все було “мирно”.

Не отримавши бажаного від священника, молодики поїхали у невідомому напрямку, наголошуючи, що будуть чекати “розумного” рішення від отця Володимира та його сім’ї.

«Ось так пройшов вечір священника Української Православної Церкви. Людина, яка має законне право проживати у церковному будинку з родиною, отримує погрози від невідомих людей, які вимагають примусового виселення, залякують, при цьому ходять по вулицях, носячи “у сумці гранати”, — підкреслюють в єпархіальній прес-службі. — Які ще випробування доведеться перенести протоієрею Володимиру та гонимій громаді села Садів та як мають реагувати правоохоронні органи, чітко споглядаючи порушення закону, залякування людей, розпалювання ненависті та загрозу життя громадян України… Чекаємо правової реакції державних органів, які покликані захищати законні права українських громадян».

В єпархії повідомили, що протоієрей Володимир Мелесь звернувся з заявою до правоохоронних органів за статтею 129 Кримінального кодексу України (Погроза вбивством) та сподіваються на швидку та професійну роботу правоохоронних органів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

фото armyinform.com.ua

Просмотров: 1269

Залишити відповідь