Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, які проповіді краще не читати (+відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у день пам’яті преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах спочивають, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель пояснив, що саме «любов’ю до Бога, любов’ю і терпінням до ближнього, допомогою іншим» ми можемо уподібнитися преподобним отцям Києво-Печерським.

«Це є ті заповіді, які роблять людину приємною перед Божественними очима. І ми також повинні бути проповідниками Слова Божого, Христа Воскреслого, але стільки не словами своїми, скільки справами», — зазначив Архіпастир.

За словами Блаженнішого владики, це «правило» стосується і монахів, і мирян. «Навіть у родині ми повинні менше говорити, натомість показувати приклад, яким повинен бути християнин», — додав він.

Блаженніший Митрополит Онуфрій зауважив, що і в тому разі, якщо в сім’ї дружина воцерковлена, а чоловік не хоче відвідувати богослужіння, краща проповідь — жити по-християнськи.

«Дружина хоче навернути свого чоловіка, “пиляє” його і вдень, і вночі, дорікає йому, гнівається на нього. Краще такої проповіді не читайте, краще закрийте вуста і мовчіть. Живіть по-християнськи! Від цього буде більше користі, ніж від безлічі слів, але сказаних від нечистого серця, змішаних із забуттям, роздратуванням, користолюбством», — підкреслив владика.

Архіпастир також нагадав про особливу чесноту смирення, якою, до слова, славився ігумен Києво-Печерської обителі — преподобний Феодосій, котрий був прикладом для всіх Печерських іноків.

«Він був прикладом не стільки словом, скільки своїм особистим життям, — додав владика. — Всі іноки дивилися на нього і знали, як потрібно чинити у своєму житті, тому що вони бачили в ньому зразок святості».

Наша проповідь, як підсумував Предстоятель, «повинна полягати в тому, щоб своїм життям ми показували, як потрібно жити людині на землі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2590

Залишити відповідь