«П’яте Євангеліє»: 2500 православних українців відправляються у велике паломництво на Святу Землю (відео, фото, оновлено)

У період з 25 вересня по 3 жовтня 2019 року відбудеться поїздка в Ізраїль, організована Паломницьким Центром Української Православної Церкви. У заході візьмуть участь близько 2500 вірних УПЦ. Про це розповів у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ директор Паломницького Центру Української Православної Церкви Володимир Теліженко.

Перед початком великого паломництва, 22 вересня 2019 року, в Андріє-Володимирському приділі Кафедрального собору Української Православної Церкви відбувся молебень «Про подорожуючих», який звершив єпископ Гостомельский Тихон.

У напутньому слові до прочан владика Тихон сказав: «Паломництво — це не туристична поїздка, це священнодія. Ми їдемо для того, щоб доторкнутися до святих місць і стяжати благодать Святого Духа. А паломництво на Святу Землю — це П’яте Євангеліє — ми побачимо на власні очі ті святі місця, про які читали у Святому Письмі… Тож будемо поводитися в паломництві благоговійно, молитися більше, намагатися вбирати в себе ті враження, які допоможуть нам в житті змінитися на краще і глибше зрозуміти те, про що ми читаємо в Євангеліє. …Нехай Господь благословить всіх і дасть нам сили на це паломництво, щоб після його завершення ми принесли в свої парафії, монастирі частку тієї благодаті, яку сподобимося прийняти на Святій Землі».

Володимир Теліженко – директор Паломницького Центру Української Православної Церкви також, говорячи про головну мету паломництва, зазначив: «Я думаю, що людину змінює шлях, яким вона йде. І в нашому випадку, в паломництві на Святу Землю, на цьому шляху є досить конкретна мета — доторкнутися до тих місць, де ходив Іісус Христос, але головне до того місця, де Він був розіп’ятий, де було покладено Його Пречисте Тіло — і це головна проповідь для нас, християн, у світі. Цю землю називають П’ятим Євангелієм. Чому? Тому що ми приходимо, щоб побачити пустий Гроб, побачити, що Іісус Христос воскрес! І змінюючись на цьому шляху, якщо людина цього бажає, вона відчуває конкретне місце, де цей шлях може набути свого завершення — у її серці. Тому, що, як це не парадоксально, в паломництві є шлях, який можна прокласти на карті, але головну дорогу людина проходить у своєму серці, і ми дуже часто любимо повторювати, що бачили багато людей, які починали цей шлях туристами, а закінчували паломниками. Я думаю, що якщо людина відчуває найменше бажання поїхати в паломництво, розуміючи, що це не зовсім туризм, вона, якщо її серце відкрито, отримає для себе користь».

Архімандрит Полікарп (Линенко), насельник Києво-Печерської Лаври, уставник та регент обителі розповів, що супроводжував своїх духовних чад на Святу Землю вже багато разів і цей рік не став винятком.

«Люди просять, щоб я був разом із ними. Паломницькі поїздки допомагають налагоджувати контакти, один одного краще відчути, і мені, як священнику, який на сповіді повинен сказати пораду чи втіху, і люди краще налаштовуються, менше бояться, підходячи до сповіді. Паломницька поїздка у цьому сенсі — благодатне діло, — поділився отець Полікарп. — Цього раз на серце лягла така думка: паломницькі поїздки саме на Святу Землю, у Святу Палестину, звершуються не просто на місця, освячені подіями Господа нашого Іісуса Христа, а коли ми збираємося і вирушаємо в Єрусалим, то уподібнюємося великому Господу нашому Іісусу Христу. В Євангеліє написано, що Спаситель теж мандрував на Святу Землю, навіть Його не прийняли самаряни, бо лице його було «яко грядуще в Єрусалим», як паломника. Так і ми стаємо «грядущими в Єрусалим», і після молебну на нас почиває печатка паломництва Єрусалимського».

Протоієрей Олександр Голод супроводжує групу парафіян з храму Різдва Христового, що на Оболоні в Києві втретє.

«Це місце, місце, де ходив Іісус Христос, місце, де Він проповідував, притягує до себе — тому, звичайно ж, хочеться хоча б один раз відвідати ці святині, але коли їдеш туди один раз, то хочеться повернутися і ще раз і ще раз вклонитися Гробу Господньому, пройти тим самим шляхом, яким ходив Іісус Христос. Якщо є така можливість, то хоча б один раз у житті потрібно відвідати ці святі місця. Краще один раз побачити, один раз прикластися…».

Поїхати в паломництво на Святу Землю Тетяні з Києва порадив син, який вже побував у Єрусалимі.

«Мій син їздив на Святу Землю в минулому році, і йому дуже сподобалося, він сказав: «У тебе буде море вражень!». Я — віруюча людина, і сама завжди дуже хотіла поїхати в Ізраїль, на Святу Землю. Я думаю, оскільки там народився Іісус Христос, то там і святості більше, хоча у нас вона в душі є, але хочеться до нашого Отця ближче поїхати», — сказала прочанка.

Директор Паломницького Центру УПЦ Володимир Теліженко розповів, що з’явилася можливість бюджетно відвідати Святу Землю саме завдяки економії на авіаперельотах.

«Багато років поспіль вже склалася традиція, коли відбувається свято іудейське Рош-ха-Шана — це Новий рік в іудеїв, це завжди вересень, початок жовтня, так звані хасиди (течія іудеїв)  приїздять до міста Умані Черкаської області, де вшановують свого праведника цадика Нахмана. У рамках своєї традиції до 30 тисяч хасидів з усього світу, переважно зі США та Ізраїлю, з’їжджаються в Україну щороку. Задля цього централізовано, за допомогою своїх структур, організацій, фондів, хасиди організовують чартерні перельоти. Нас цікавлять перельоти до Києва і навпаки. Чартерні перельоти — це завжди низька ціна, що дозволяє нам, знизити суму за участь у паломництві в порівнянні з іншою порою року. Звичайно, Свята Земля не обмежується вереснем. Кожного місяця одна-п’ять груп від УПЦ відправляються на Святу Землю, але централізовано і масово, використовуючи саме ці чартерні перельоти, відвідують Святу Землю до 2500 тисяч вірян УПЦ. Приймаючою сторону в першу чергу виступає Руська Духовна Місія в Єрусалимі, яка вже 150 років допомагає організовувати паломництва на Святу Землю. Паломницький Центр УПЦ напряму співпрацює з Місією і забезпечує супровід половини — приблизно 1500 людей — з цих православних паломників. Кожна людина може поїхати в паломництво, звернувшись до своєї парафії, майже в усіх єпархіях УПЦ представлені паломницькі служби, які співпрацюють з Паломницьким Центром УПЦ, або можна завжди звернутися безпосередньо в Паломницький Центр в м. Києві».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 779

Залишити відповідь